2020.09.07 19:59 Kóborló Olvasottság: 227x
1

Mindenki romlott

Mikor meglátom Lucio Fulci (1927–1996) nevét, mindig kíváncsi leszek az adott filmre, hisz elévülhetetlen érdemeket szerzett, hogy igazán magas szintre emelje az úgynevezett eurohorrort. Persze rajta kívül is vannak/voltak még igazi mesterek (Argento, Bava, Soavi és még lehetne bőven sorolni). Talán e nevek miatt is merném mondani, hogy a 70-es és 80-as évek eurohorror nagyjainak többsége mind Olaszországból származott.

Lucio Fulci általában a gore keresztapjaként emlegették, és eme korai filmjében sem hazudtolja meg magát e téren, de a Ne zaklasd a kiskacsát! talán mégsem elsősorban a gore jelenetek és azok ábrázolása miatt marad emlékezetes számomra, hanem, mert ez a film egy hamisíthatatlan giallo lett (bár azért az is igaz, hogy nem egy kiemelkedő darab eme műfajból, de ettől függetlenül élvezhető). Tulajdonképpen, akik elsősorban a rendező nevéhez köthető gore jelenetek miatt lesznek elsősorban kíváncsi a filmre, valószínűleg kissé savanyú szájízzel fejezik majd be eme alkotást, hisz ez itt egyáltalán nincs túlzásba víve. Mondjuk a kivitelezése is nálam valahol a két véglet közt ingadozik.

Mindenki romlott

Viszont ha már Fulci egy giallót készített, aránylag egész jól fogta meg eme zsáner alapjait. Az viszont kissé már kár, hogy a film története nem tudott mindvégig magába szippantani, és sajnos voltak olyan periódusai is, ahol kétségtelen, hogy nagyon leül a történet. Ez elsősorban azért is kár, mert a film sok esetben kimondottan feszült és izgalmas, de ezt a szintet sokszor megszakítják, így igazán hullámzó teljesítményt kapunk feszültségkeltés terén. Sajnos ehhez a negatívumhoz kapcsolhatók a karakterek és a színészi alakítások is. Nem tudnék olyan karaktert vagy színészi alakítást felidézni a film után, ami annyira maradandó lenne, hogy hetek vagy hónapok múlva is velem maradnának. Tulajdonképpen mindez elsősorban talán a forgatókönyvírók hibája volt.

Sok helyen olvastam, hogy Fulcinak ezt a filmjét egyfajta fricskaként emlegették, az adott társadalom és a katolikus egyház megfricskázása volt a célja. Nos, tulajdonképpen, ha belegondolok, akkor sikerrel is járt Fulci mester, hisz a társadalom elé egy igazán ferde tükröt tudott tartani, a katolikus egyház meg annyira megharagudott rá, hogy rengeteg országban be sem mutathatták ezt a filmjét. Pedig, ha belegondolunk, Fulci csak felvázolt egy lehetséges – de persze annál sokkal sokkolóbb – eshetőséget, hogy az emberi gonoszság bárhol felütheti a fejét. Tulajdonképpen az emberi gonoszság ábrázolásában igencsak jól teljesít a film, hisz találhatunk itt mindenféle néphiedelmeket, és ezáltal egyből ítélkező csürhét, fekete mágiát és romlott embereket.

A másik érdekessége a Ne zaklasd a kiskacsát! című filmnek, hogy itt a gyilkos célpontjai gyerekek, ami azért valljuk be, egyáltalán nem egy szokványos filmes húzás (még manapság sem). A zárásául szolgáló magyarázat a miértekre engem személy szerint kicsit kihozott a sodromból, méghozzá azért, mert sajnálatos módon simán elképzelhető ez így.

Nem egy könnyű film, de mindenképp megérdemli azon nézők figyelmét, akik szeretik a giallókat, némi kis misztikummal átitatva.

horror | misztikus | thriller

Szörnyű gyilkosságok történnek az egyik kis dél-olaszországi faluban. Az áldozatok fiatal fiúk, akikkel brutális kegyetlenséggel végzett a gyilkos. Az egyszerű, babonás... több»

1