2020.09.12 21:42 Hámori Balázs Olvasottság: 124x
1

Ez a háború

:::CSELEKMÉNYLEÍRÁST TARTALMAZHAT:::

Eleinte nem érdekelt, aztán egyszer egy unalmas este megnéztem, és igazából nem bántam meg. Brad Pitt itt is jól hozza a figurát, ahogy igazából mindenki nagyszerű volt a szerepében, kiváltképp Logan Lerman, akitől, hogy őszinte legyek, tartottam, mert nem láttam eddig jelét, hogy jobb lenne az átlagnál, de itt megfelelt az elvárásaimnak.

Ez a háború

A történet szerint egy tank (a címszereplő Fury, vagyis Harag) és legénysége áll a középpontban, őket követjük a háború utolsó heteiben. A csapat egyik tagját megölik (a félig leszakadt arca a tankban volt, amit az újoncnak kellett kitakarítani, a Logan Lerman által alakított Norman Elissonnak). Az újonc még csak fegyvert sem fogott korábban, ugyanis egy fiatal írnok volt csupán, most néhány órája van belerázódnia abba, amibe a tanknak és csapatának Afrika óta része van, a kegyetlen háborúba. Amikor Brad Pitt kiadja a csapatnak, hogy avassák be az újoncot, Shia LaBeouf egy mondattal sokkolja mind Normant, mind a nézőt: - Várj csak, míg meglátod!

- De mégis mit?

- Mire képes az ember egy másik ember ellen.

Ezt egyébként mutatni is fogják a későbbiekben, amikor is elfoglalnak egy német kisvárost, annak oszlopai tele vannak felakasztott gyerekekkel, mire Brad Pitt megkérdezi a polgármestert, hogy az SS tiszt tette-e, és mivel a válasz igen, brutálisan és szemrebbenés nélkül kivégzik, ahogy azt ő is tette a gyerekekkel. Ebben a városban Norman megismer egy fiatal német lányt, akibe bele is szeret, de szinte rögtön ezután német bombák ledöntik az épületet, ahol a lány lakott, mire Norman kiakad és hisztérikus lesz, és itt jön még egy fontos pont a filmben, amikor bajtársa elhúzza onnan, hogy a tankba vigye, ezt mondja neki: ez a háború. És tényleg ez volt az, bárkit bármikor utolérhetett a halál, mivel a németek a sajátjaikat se kímélték.

A kifutása a filmnek, hogy egy tankcsapatnak tartania kell egy kereszteződést, ahova csak a Brad Pitt által irányított Fury ér el, és a kereszteződésben le is robban (aknára hajtanak, és a lánctalp megadja magát). Itt viszont már picit átestek a ló túloldalára, ugyanis érkezik egy SS különítmény több száz fővel és teherautókkal, amit elég jól megtizedelnek (kb. 300 katonával végez a félig lerobbant tank és annak 5 fős legénysége), ami inkább tűnt egy pátoszos Amerika a legyőzhetetlen jelenetnek, mintsem valódi küzdelemnek. Ugyan ötletes volt, ahogy várták őket, és az önfeláldozás is jó volt, csak kicsit túltolták (Norman egyébként túléli), viszont ennél több hibája nem volt a filmnek.

Ahogy említettem, a színészek jók voltak, sőt nagyon jók. A zene és a hangok nagyon jók voltak, nekem a főcím dal nagyon tetszett. Aki szereti a háborús filmeket, nyugodtan vágjon bele, mert nem hiszem, hogy csalódna, de persze mindenki más, szóval jó szórakozást, ha belevágsz, és remélem, tetszeni fog!

81 Harag  (2014)

akció | dráma | háborús

A második világháború a végéhez közeleg, ezt a katonák hangulatán és állapotán is érezni lehet. Don Collier (Brad Pitt) őrmester, vagy ahogy a beosztottjai nevezik, Wardaddy... több»

1