2020.09.14 15:16 Hámori Balázs Olvasottság: 848x
1

Pontosan azt kaptam, amit vártam

Tom Hanks ismét a világháborús témát választotta, habár csak producerként, Steven Spielberggel az oldalán. Én mint rajongója a témának nagyon örültem ennek a ténynek, és bizony kiválóra vizsgázott. A Band of Brothers sokak szerint jobban sikeredett, de szerintem mind a 2 produkció egyformán jó. Ez egy úgymond minisorozat, ami 10 részes, azonban minden rész durván 1 órás, szóval van mit nézni (mivel HBO saját gyártás, így ha van Go előfizetés, ingyen megnézhető).

Ebben a sorozatban a Csendes-óceáni hadszínteret követjük nyomon a Guadalcanal-i partraszállástól egészen Japán kapitulálásáig, a háború végéig. Tanúi lehetünk mindennek, ami csak megtörténhetett, kegyetlen kivégzésektől a fiatal katonák tucatjával való elesésén át az emberi lélek összeroppanásáig. A színészek egytől-egyig kiválóan teljesítettek, látszott rajtuk a kezdeti önbizalom, ami hamar átcsapott a kétségbeesett túlélésbe. A sok robbanás és halál között megmutatják az eltávon lévő, kimerült, meggyötört katonákat, akik rögtön szerelembe esnek és készek lennének megszökni a seregből részben a lány miatt, részben a megélt dolgok miatt.

Pontosan azt kaptam, amit vártam

A sorozat felénél sok karaktert lecserélnek újakra, akik jellemzően kölykök (alig múltak 18 évesek). Az itt megjelenő színeszekkel ugyanúgy megmaradt a színvonal, sőt, jobban érződnek bizonyos érzelmek, mint például a félelem, a teljes összeroppanás már szinte az első akciót követően. Még a végén is tökéletesen átadták azt a tipikus esetet, amit sokszor lehetett olvasni veteránoktól, akik ugyanis túlélték, sokan képtelen voltak aludni, rémálmaik voltak, gyötörték őket a borzalmak, amiket láttak és átéltek.

Az egyik kedvenc pillanatom Joseph Mazzello karakterének jelenete volt, amikor !SPOILER! egy a veteránoknak elhelyezkedni segítő munkaközvetítő/tanfolyamközvetítő fiatal hölgy kérdezi, hogy mihez ért, mit csinált a háború előtt, illetve hogy a seregben mivel foglalkozott. Ő mint aknavetős, csak a robbanószerekhez értett, és a korábbi tanulmányairól nem tudunk, csak azt, hogy a seregben miféle kiképzést kapott, és itt jön a lényeg. A hölgy megkérdezi konkrétan, hogy nem tanítottak-e neki semmit, amit a műszakin fel tudna venni, mire Joseph Mazzello odahajol a hölgyhöz, és csak ennyit mond: mindössze japcsikat ölni, és az nagyon jól megy. Néhány másodperc néma csönd következik, aztán elmegy, és itt én se tudtam volna megszólalni, annyira nyers és őszinte volt ez a jelenet.

Majd – szintén Joseph Mazzello karakterénél maradva – később látjuk, ahogy apjával vadászni mennek, és miközben sétálnak az erdőben, Joseph Mazzello lemarad, hirtelen leül, zihál, majd elkezd sírni és csak annyit mond: "ne haragudj". Ez számomra tökéletes tükrözte az emberi lélek törékenységét és azt, amilyen hatással volt a háború a túlélőkre. A következő jelenetből Joseph Mazzello apjának a megjegyzése volt szintén kiváló és odaillő, mikor is az anyja piszkálja, hogy kezdjen magával valamit, az apja a védelmére kel: "te el sem tudod képzelni, hogy min mentek ott keresztül" !SPOILER VÉGE!.

Persze több hasonló ilyen példa van az egész sorozatban, szóval mindenki megtalálja a sajátját. A zene szintén kiváló volt, ahogy visszafogottan ugyan, de érezteti mindazt, amit a sorozat közvetít. A látvány nagyon tetszett, mivel elég realisztikusra sikerült, ahogy egyébként el is vártam egy ilyen sorozattól. Ha szereted a világháború témáját, kötelező darab, de az akció/drámarajongók is megelégedetten állnak majd fel előle szerintem.

akció | dráma | háborús | kaland | történelmi

Japán 1941. december 7-én hadüzenet nélkül támadást indít az Egyesült Államok ellen, és súlyos csapást mér a Pearl Harborban állomásozó amerikai flottára. Ezt követően az... több»

1