2020.10.07 22:07 Filmbarbár Olvasottság: <100x
1

Schweidel József életútja a hungarus tudatú nemzetiségiek egyik lehetséges pályaívét rajzolja fel, amely a hazához mindenáron való ragaszkodásban gyökerezett. Bácskai német eredetű családból származott, miközben igazi hazafivá vált az élete során.

A film a lehetőségekhez mérten részletesen bemutatja a tábornok életének eseményeit – bár fikciós dokumentumfilmről beszélünk, és az is kétségtelen, hogy az 1848 előtti időszak forráshiányos lehet e tekintetben –, miközben az embert is megismerhetjük belőle (viszont éppen a fikciós jelleg miatt lehet érdekes, hogy az itt megrajzolt lélektani portré mennyire lehet hű).

Arra egyébként Kedves Gyula már a film elején felhívta a figyelmet, hogy miközben az aradi vértanúk emlékének megőrzése gyakorlatilag kuriózumszámba megy, hiszen más népeknél ez nem igazán jellemző, addig ez a kultusz kissé elvonttá vált, és magukról az egyes személyekről az átlagember semmit sem tud. Szerintem ebben az is közrejátszhatott, hogy egyrészt túl hamar "szimbólummá" merevedett az alakjuk, másrészt eleve nem voltak közismert figurák, és pl. a tudományos értékű életrajzuk is csak az elmúlt években született meg (már akié). (Az már megint más kérdés, hogy az átlagember mennyire vesz a kezébe egy szakkönyvet.)

Ezért is fontos és hasznos az aradi vértanúk életútjának dokumentumfilmben történő feldolgozása, hiszen így vélelmezhetően több emberhez juthatnak el az információk, és talán könnyebben be is lehet azokat fogadni. Még ha a film egy része fikció is, akkor is értékes adalékokkal szolgál egy magatartástípus és egy korszak jobb megismeréséhez.

1