2020.12.09 01:48 myatom Olvasottság: 175x
2

A hazugság spiráljai

Lefordíthatatlan filmcím, noha még a „kugli” fordítója is ad találatot a „white lie”-ra. Füllentés? Kegyes/ártatlan hazugság? A keresztségben végül elnyert Hazug tánc filmcímnek az lenne az erénye, hogy egyszerre van benne „hazugság”, és utal a főszereplő lány „táncos” mivoltára, miközben a hazugságok folyamán kényes egyensúlyozások, „el-eltáncikálások” lehetségesek. Kár, hogy ezt az egyszeri mozinéző előzetesen így esélyesen nem rakja össze. Nekem sem jut eszembe jó filmcím-alternatíva, amit a legjobbnak érzek: „Hazugság spiráljai”.

A jó film ismérve lehet többek közt, ha lendületes (film elé odaszögező), ha nem kiszámítható a történetvezetés, vagy ha perspektívát nyit saját értelmezési keretre, olvasatra. Ha emlékszünk a „Mindenki” c. Oscar-díjas kisfilmre, a nagy vitákban mindenkinek módja nyílt saját értelmezésre. Szerencsére mindkét dolgot megkapjuk.

A hazugság spiráljai

Van keleti kapcsolódó film is: a dél-koreai, szintén Oscar-díjas Élősködők. Ott is hazugság épül hazugságra, majd a „sikerek” csúcsán összeomlásba torkollik minden, mint ebben a nyugati (kanadai) filmben is.

A hazugságra mint olyanra mindannyiuknak van megfejtése. Az enyém nagyon röviden, hogy hazudunk kifele is, befele is. Olykor tehetetlenül sodródunk bele, például kognitív disszonancia révén. Nagy adomány az őszinteség képessége, amivel egybevág, hogy egyre nehezebb találkozni vele. Pedig a hazugság nagy energiákat igényel, nagyon könnyű lebukni vele sokszor. Aki őszinte, az a legegyszerűbb módon tud hiteles lenni.

A hazugság sokszor torkollik vígjátékba is (poénok során fenntartani a látszatokat), itt és most kőkemény drámáról van szó, zéró mosollyal. Kegyetlenül irritáló, kellemetlen a film, de még az aláfestő zenéje is.

Szenzációs a film vége. Egyszerre lezáró (kapunk egy egyértelmű befejezést) és kinyitó (hiszen nekünk kell elképzelni, hogy folytatódik minden tovább). Hiába a sok-sok pozitívum, azért lehetett volna erősebb a film, hiszen jó felvetéssel, jó alapanyaggal, jó szereplőkkel dolgozhatott a rendező.

69 Hazug tánc  (2019)

dráma

Katie Arneson rákosnak hazudja magát. Az egyetemi tánc szakos Katie meghamisította a diagnózisát, ami miatt egy csapásra az egyetem legnépszerűbb diákja lett, akit támogató... több»

2