2021.01.25 11:57 rainman Olvasottság: 107x
3

A Cobra Kai jött, látott és győzött. Most, hogy végre felkarolta a Netflix, ráadásul világszerte megkapja a megérdemelt figyelmet. A színvonal pedig nemhogy romlana, hanem évadról évadra emelkedik.

A második évad hatalmas Cliffhangerrel ért véget, mikor is az iskolai verekedésben Miguel kómába került. A harmadik évad közvetlenül itt veszi fel a fonalat, és emeli hatványra a nosztalgiafaktort, a drámát, és csökkenti némileg a humort. Viszont semmit sem öncélúan. A nosztalgiafaktor valóban hatalmas, de úgy hoz be az eredeti Karate Kid filmekből szereplőket, gondolatokat és emlékeket, hogy az remekül illeszkedik a történetbe.

Sok karakterrel dolgozik a sorozat, és jól időz mindegyiken, megértjük a motivációikat, ráadásul szinte minden szereplő „lelkében” sikerül mélyebbre ásni, ahogy haladunk előre a történetben. Különösképpen a Cobra Kait vezető John Kreese múltjának bemutatásával értjük meg a „főgonosz” cselekedeteinek miértjeit. Míg az első évad elsősorban Johnny Lawrence-re fókuszált, most Daniel LaRusso és főleg Kreese az igazi főszereplők, ebből is adódik, hogy ezúttal jelen van, de jóval visszafogottabb a humor.

A sorozat hatalmas erénye, hogy egyszerre szól a 35 évvel ezelőtti Karate Kid filmek felnőtt rajongóhoz és a mai tinédzserekhez is. Szépen áthidalja a generációs különbségeket, és tölti meg tartalommal a mondanivalóját minden korosztálynak. Merthogy van mondandója, és ezen bölcsességek és tanulságok egyáltalán nem giccsesen hatnak, még ha közhelyesek is időnként. Az évad alatt az apa-fiú, a jó-rossz egymáshoz viszonyulása nekem kicsit Star Wars-szintű élményt adott, mintha Luke Skywalker és Darth Vader harcát (mind fizikai, mind pedig mentális) látnám felfrissített verzióban.

Már az első évadban beszippantott ez a közeg, és évadról évadra egyre nagyobb rajongója lettem. Ahogy elnézem, nem vagyok vele egyedül. Megérdemli ez a sorozat, jöhet a következő etap!

akció | dráma | sportfilm | vígjáték

A Cobra Kai dojónak új mestere van, és egy háromtagú viszály veszi kezdetét. Ahogyan a Cobra Kai, úgy az ellenségeskedés sem múlik el. több»

3