2021.02.04 19:14 Kóborló Olvasottság: 341x
2

Sablonok ide vagy oda, nagy kedvencem volt régen

Wrong Turn, avagy magyarosítva Halálos kitérő. Ez volt az a film 2003-ban, amit a legtöbb horrorrajongó ismerhetett, és sokan közülük szerethették is (bár Magyarországra, ha jól tudom, csak 2005 második felében érkezett meg).

Egy olyan filmmel van dolgunk, amihez jó pár folytatást is készítettek, egészen 2014-ig további öt résszel bővítették a szériát. Sajnálatos módon a folytatásai egyre gyengülő minőséget képviseltek. Van egy aprócska apropója annak, hogy a napokban elővettem a Halálos kitérő szériát. Az egyik, hogy minden hibája ellenére én kimondottan kedveltem régen ezt a filmet. A másik ok pedig az, hogy a történet kitalálója, Alan B. McElroy bejelentette, hogy 2021 elejére időzítették a legújabb Halálos kitérő filmet, ami kukázza az első rész utáni részeket (ami annyira nem is baj, hisz az ötödik-hatodik felvonása már finoman szólva sem volt valami fényes).

Sablonok ide vagy oda, nagy kedvencem volt régen

Magáról a filmről rengeteg negatívumot lehetne mondani, amik részben teljesen igazak is lehetnének, de mindezek mellett ez annak idején igenis jó horrorfilmnek számított szerintem. Bár lehet, hogy a "jó" kifejezést felcserélném szórakoztatóra. Hiába volt benne annyi horrorklisé, hogy ha ezt egy ivós játékba integrálnánk, a társaság fele már a játékidő közepe táján merev részeg lenne (írom ezt úgy, hogy a film stáblistával együtt nem éri el a másfél órát), klisé ide vagy oda, szerethető a végeredmény.

Tetszett, hogy semmi nem volt túlgondolva vagy túlmisztifikálva. A karakterek megírására sajnos nem fordítottak túlzottan sok kreativitást, mint ahogy a történetre sem igazán, de hát annyi baj legyen, helyette kapunk egy egészen szép fordulatszámon pörgő történetvezetést. A színészi alakítások olyanok voltak, amilyenek, tipikus iparosmunka.

Anno, amikor először néztem a filmet, fel sem tűnt az elején látható készítői feliratok közt egy bizonyos Stan Winston (1946–2008) neve, aki a maszk és speciális effektek egyik legnagyobb szakértője volt a filmes szakmában. Ő is részt vett a film elkészítésében, bár elsősorban mint producer, de egyes pletykák szerint azért számos ötlettel szolgált a maszkmestereknek. Ebben lehet valami, hisz a film e téren még az alacsony költségvetés ellenére sem lett rossz. Továbbá az is tetszett, hogy sem a brutalitás, sem a véres és a gore jelenetek nincsenek túltolva. Összegezve egy simán fogyasztható kis film még akár ma is az első Halálos kitérő.

horror | thriller

Chris állásinterjúra indul, mikor bekerül egy dugóba. Hogy elkerülje a késést, úgy dönt, átvág a hegyeken a járatlan kerülőúton. Az úton haladva karambolozik egy másik... több»

2