2021.02.07 23:59 Artemisia Olvasottság: 280x
8

Párizsi forgatag

Baz Luhrmann a következőképpen fektette le mára ikonikussá váló Vörös függöny-trilógiájának szellemiségét: "Mindig így akartam filmet készíteni: bátran lopni mindenféle kultúrából, majd összegyúrni mindezt egy olyan világgá, amelyben megtörténhet az, hogy a néző egyik pillanatról a másikra átkerül a legközönségesebb vígjátékból a legmagasabb tragédiába – és mindezt egy kis zenével a közepén."

A színházi múlttal rendelkező direktor a trilógia összes darabjánál tartotta magát saját műfaji elvárásaihoz, és mind a Kötelező táncok (1992), mind a Rómeó + Júlia (1996) erősen magán viseli egyedi rendezői kézjegyét, pazar keverékei komédiának és drámának, realizmusnak és szentimentalizmusnak, antiknak és modernnek. De műfajújító munkásságának csúcspontja kétségkívül a Moulin Rogue volt, mely John Houston 1952-es klasszikusának átdolgozása.

Párizsi forgatag

A film egy fenségesen szürreális, idillien bohém és idealista világba invitál, a hedonizmus századfordulós fellegvárába, a Moulin Rogue hírhedt csehójába, az ezer arcú párizsi éjszaka giccses forgatagába. Ezer arcát pedig annak köszönheti, hogy Luhrmann a költségvetés mellett saját filozófiájával sem spórolt: valóban szemtelen bátorsággal merített mindenféle kultúra ismeretanyagából – olyan operákból, mint Puccini Bohémélete, Verdi Traviatája vagy Jacques Offenbach Orpheus az alvilágban című műve, sőt maga Christian karaktere és küzdelme Setine szerelméért gyakorlatilag orpheusi allegória. De Setine karaktere A kék angyal imidzséből is inspirálódott.

Erre a zseniális és bohém kaotikusságra pedig a zene teszi fel a koronát. A zene a film aduásza, ugyanis nem az ábrázolt korbéli nóták, hanem modern, zömmel '90-es és 2000-es évekbeli popslágerek csendülnek fel a legváratlanabb és groteszkebb szituációkban, illetve átiratokban. Az alaphangot rögtön Nat King Cole Nature Boy című száma adja meg mint Christian bemutatkozása, amit Carol Channing A lányok legjobb barátja a gyémánt című szerzeménye követ, mely Marilyn Monroe előadásában vált ismertté. Ez a hangulatos dal mint Setine belépője pedig nemcsak a Moulin Rogue hangulatát közvetíti, és meghatározza Setine imidzsét mint a Moulin Rogue csillaga, hanem előkészíti a karakterfejlődést, jelzi, hogy honnan indul és hová jut el Setine a film végére.

A Moulin Rogue kurtizán felhozatalát David Bowie Diamond Dogsával szemléltetik, elhangzik még Elton John Your Songja mint Christian szerelmi vallomása, de van itt Nirvána, Beatles, Dolly Parton, Bono, Madonna, Christina Aguilera, és ne feledkezzünk meg Kylie Minogue cameójáról sem! Az egyik legzseniálisabb jelenet mégis Police nevéhez köthető, mikor a Roxanne Christian mardosó féltékenységének kifejezőjévé válik.

Baz Luhrmann a Vörös függöny-trilógia utolsó jellemzőjét is elképesztő zsenialitással mutatta be a film során: a legközönségesebb vígjáték, a Moulin Rogue fülledt-feslett kánkán táncosai és olyan vicces jelentek, mint pl. amikor Christian a költeményét igyekszik elszavalni Satine-nek, aki viszont azt hiszi, hogy a férfi a szolgáltatásaira tart igényt, ezért kurtizán üzemmódba kapcsol, vagy amikor a Herceg félreérthető helyzetben találja őket, és Christian végig leskelődő barátai mentik ki őket, de senki sem ért semmit. Olyan magas drámába torkollik, ahol az egész mulató sorsa, igaz szerelem és emberi életek forognak kockán. A döntés Satine-é, hogy kit választ, viszont a végső tragédia elkerülhetetlen, hiszen az első percekben megtudjuk, hogy mi vár Satine-re.

Szürreálisan szép romantikus történet, amit a színészi alakítások, különösen Nicole Kidman és Ewan McGregor zseniális alakítsa és vokális képességeik is felejthetetlenné tesznek.

dráma | musical | romantikus | szatíra

A századfordulós Párizsban egy tehetséges fiatal író, Christian belecsöppen Toulouse-Lautrec bohém körébe. A festő vezeti be a Montmartre művésztársaságba, ahol Christian... több»

8