2021.02.15 23:30 myatom Olvasottság: 202x
1

Nem hibátlan, de szerethető és élvezhető történetadaptáció 13 részben

Spoilermentes kritikát mintha közel lehetetlen lenne írni a filmhez, én legalábbis nem látom esélyét, spoilereset viszont nem akarok írni. Szerencsére tudok röviden véleményt formálni. :)

Mint tudjuk, elkaszálták a sorozatot (nem lesz 2. évad jelen állás szerint), hiába volt népszerű, jó értékelésű az egész sori, meg amúgy nekem is nagyon tetszett összességében. Mégis azt mondom, hogy hiába fejeződött be némileg problémás, ám ennek ellenére zseniális cliffhangerrel az 1. évad, még egy évadnyi potenciál nem volt a soriban, még akkor sem, ha lett volna esély egy jó 2. évadot összerakni az első végén elejtett morzsákból.

Nem hibátlan, de szerethető és élvezhető történetadaptáció 13 részben

Amit nagyon szerettem a soriban, az az ötletes történetvezetés, és hozzá elég sok, elég ütős – a sori lényegéből fakadó, tehát nem pl. (szó)vicceskedő – poén. Ugyanígy szerettem a sori tempóját, a történések és meglepetések adagolását, az egésznek a technikai kivitelezését. Sajnos mindezzel együtt sem sikerült "ellentmondásmentesre" az egész. Értelmezésemben vaskosan durva bénázások, mellényúlások is voltak, amik amúgy nem voltak annyira zavarók, de említést érdemelnek egy kritikában. Most jöhetne ezek részletezése, de ezt nem tudom spoilermentesen megtenni, ezért ugranom kell tovább.

Egészen kiváló volt a casting, élén a címszereplő lánnyal. Rendkívül kamerabarát, fotogén arca van, amihez hihetetlen természetességgel, tehetséggel mozgott, játszott, ráadásul széles skálán: nálam 10+/10-es alakítás volt. A másik lány is nagyon ügyes volt, teljesen "megtöltötte" a karakterét, a több már túlzás lett volna. Szerintem ígéretes tehetség mindkét lány. A seriffnő sem volt rossz, jól tudta hozni az anyukát, mégis casting szempontból valahogy kilógott a többi szereplő közül. Mivel 1-2 jelenetben alkatilag hiteltelennek tűnt, úgy gondolom, lehetett volna jobb színészválasztás a karakterére.

A harmadik nagy lelkendezésem a filmzene irányába van. Elképesztően hangulatos, a soritörténéseket szépen kiegészítő volt. Némely track kifejezetten emlékeztetett Ludovic Einaudi stílusára, zenei világára, akit én speciel kifejezetten nagyon szeretek (különösen a Choros vagy Logos darabokat, amikről remek koncertfelvételek vannak fenn a YT-on).

Hogy kinek ajánlható a sori? Annak, aki szereti a ködös, rejtélyes, kiszámíthatatlan történéseket, a disztingvált keretek között maradó, ám mégis ütős meglepetéseket, a soriban való drámai történések ellenében mégiscsak "feel good" feelinget. Aki nem a részletekben akar hibákat keresni, hanem képes és szereti sodortatni magát a sori által. A kiváló színészek, filmzene és a humor tulajdonképpen már csak hab a tortán.

75 Emergence  (2019)

dráma

Egy seriff egy rejtélyes bűnügyet vizsgál, mely során egy fiatal gyermeket találtak egy baleset helyszínén. több»

1