2021.03.12 13:13 Eastern79 Olvasottság: 236x
4

Majdnem sikerült

Roseanne Liang filmjét elsősorban Chloë Grace Moretz miatt néztem meg, ugyanis a Kick Ass-beli lenyűgöző teljesítménye óta nagyon bírom a csajt. A rövid rajzfilmes bevezetőről egyből Paul Verhoeven klasszikusára, a Csillagközi invázióra asszociáltam; igaz, ezúttal nem science fictionnel, és nem is idegenekkel van dolgunk, azonban a "military" hangulat a témaválasztásból adódóan végig igencsak erős, ami meglehetősen érdekes atmoszférává alakul a zseniális, a nyolcvanas éveket idéző szinti-pop dallamoknak köszönhetően, amelyekről pedig a Stranger Things jutott eszembe.

A történet meglehetősen furcsa, és a rövid bevezetőből is csak a legszükségesebbek derülnek ki. Olyan érzésem volt, mintha csak belelapoztam volna egy a polcról levett, találomra kiválasztott könyvbe. Semmit nem tudunk meg a gremlinről, hogy micsoda, honnan jött és mit akar egyáltalán ez a szörny, leszámítva azt a néhány utalást, ami a rádiós beszélgetések során elhangzik róla, illetve többször is láthatjuk a teliholdat, de ezzel a misztikumfaktor ki is merült.

Majdnem sikerült

A film első fele akár kamaradráma is lehetne, hiszen hősnőnk egy repülő lövésztornyában ücsörög, és rádión tartja a kapcsolatot a többiekkel, akik mindannyian a tipikus nőgyűlölő seggfej karaktert hozzák, kisebb-nagyobb elánnal. Ugyanis a fő mondanivalója a nők elnyomása és társadalmi szerepvállalása körül mocorog, illetve az anyaság témakörét próbálja piedesztálra emelni, és teszi ezt egy kicsit szájbarágósan és sután. Azonban ettől függetlenül akadnak meglepő fordulatok, illetve egy helyen még némi metafora is felbukkan. Annál a jelenetnél, amikor a repülő alján kapaszkodva indul el Maude a kicsiért, a kamera megfordul, mintegy utalva arra, hogy a férfiak piszkálódását és az előzményeket megunva, a félelmét legyőzve összeszedte minden bátorságát, és eddigi viselkedésével teljesen ellentétesen cselekszik: vagyis belecsap a lecsóba.

Vizuálisan rendkívül erős, sötét tónusú képekben mesél, szépen fényképezett, és a CGI sem tolakodó, a szörny is meglehetősen jól sikerült, igaz, pusztán csak statiszta lett ebben a történetben. Aki egy komoly horrorfilmre számít, az csalódni fog, mert inkább egy furcsa kampányfilm lett a női egyenjogúságról, ami elkésett néhány évtizedet, de ha nem vagyunk ennyire szőrösszívűek, akkor egy látványos, a történetét tekintve szokatlan akciófilm, ami mindenképp megér egy próbát.

akció | háborús | horror

Egy második világháborús női pilóta fontos dokumentumokat szállít egy B-17-es fedélzetén, a gonosz azonban folyamatosan a nyomában van. több»

4