2021.04.06 09:03 Eastern79 Olvasottság: 141x
3

Bestiálisan jó

"A szerelem azt jelenti, hogy azt adod, amid nincs" – hangzik el a filmben, és ez a mondat akár a mottója is lehetne Dominik Moll elképesztően jó alkotásának. Ha akarom, nézhetem úgy, mint egy krimit, ha akarom, nézhetem úgy, mint egy bizarr tanulmányt a szinkronicitásról, ha akarom, nézhetem úgy, mint figyelmeztetést a kiberbűnözéssel kapcsolatban, és ha akarom, nézhetem úgy, mint egy tanulmányt a szerelemről. Ugyanis a szerelem megítélése, a hozzá kapcsolódó dogmák, közhelyek és igazságok mind-mind teret nyernek a karakterek drámáján keresztül, de nem csak ettől jó. Helyesbítek: zseniális.

Ne tévesszen meg senkit a fenti mondat, nem love storyt kapunk, hanem egy meglepően csavaros krimi/thriller/dráma egyveleget, és akkor lehet, hogy még mindig messze járok a valóságtól, mert ennyire komplex történettel nagyon régen nem találkoztam!

Bestiálisan jó

Miután egy franciaországi kis hegyi településen egy nő eltűnik (csak az üres autóját találják meg), szépen lassan megismerjük az itt élő embereket, és a főbb karaktereken keresztül többször is átélhetjük a történteket. Ahogy az epizódok egyre több információt tárnak fel, úgy válik világossá, hogy a nő halála "csak" egy mellékszál ebben a grandiózus történetben, amelynek cselekménye a havas francia táj mellett Afrikában is bonyolódik. Az éles kontraszt a témaválasztásban is megjelenik, hiszen a szereplőknek egyetlenegy motivációja van, mégpedig a szeretet/szerelem hiánya és egyben birtoklási vágya.

A mélyszegénységben élő afrikaiaknak fontosabb a család és az emberhez méltó körülmények, míg az európai emberek olthatatlan vágyuk kielégítése érdekében gyakorlatilag bármire képesek. Éppen annyira erős kontraszt, mint a havas táj és az afrikai környezet egymás mellé helyezése. Nagyon erős alakítások teszik hitelessé a sztorit, azonban a film éppen csak annyira moralizál, amennyire elengedhetetlen, hiszen mégiscsak egy krimiről van szó alapjáraton. Abból is az a fajta, ahol a rendőrség tulajdonképpen tehetetlen, hiszen csak mi látunk a gyilkosság kulisszái mögé a különféle karaktereken keresztül, akik remekül lettek megírva.

Találkozhatunk leszbikus feleséggel, hűtlen férjjel és annak szintén hűtlen feleségével, anyakomplexusban szenvedő zavart elmével, mélyszegénységben élő kiberbűnözővel és még egy csomó érdekes karakterrel. Páratlanul izgalmas film elképesztően jó történettel, rendkívül jó színészekkel és egy visszafogottan elegáns, de annál meglepőbb befejezéssel.

79 Bestiáda  (2019)

dráma | krimi | misztikus | thriller

Egy borzalmas hóvihar után rábukkannak egy korábban nyom nélkül eltűnt nő autójára egy világtól távol eső település szélén. A nyomozók ötlettelenül állnak a rejtélyes... több»

3