2021.04.17 17:40 Eastern79 Olvasottság: 396x
3

Szürreális vízió

Nicolas Cage-nek az utóbbi időben vagy elmentek otthonról, vagy elege lett a hollywoodi álomvilágból, hiszen az utóbbi filmszerepei a szürreális és a trash közt vannak valahol. Ám amíg a 2018-as Mandy – A bosszú kultusza például egy meglepően jól sikerült alkotás lett, ez a film annyira nem veszi magát komolyan, pedig akkor nagyobbat szólhatott volna.

Adott egy Wílly's Wonderlandre keresztelt szórakozóhely, ahol réges-régen jó néhány ember eltűnt, ugyanis a különféle jelmezekben pszichopata sorozatgyilkosok szedték áldozataikat, senkit, a gyerekeket sem kímélve. Mikor aztán a gyilkosságok és eltűnések miatt az elfogásukra került volna sor, egy sátánista rituálé keretein belül öngyilkosok lettek, így menekülve meg a felelősségre vonás elől, holt tárgyakban születve újjá. Történetesen az újjáépített kalandpark animatronikus bábuiban öltöttek újra testet, és így a kisvárosban újra elszabadult a pokol. Hogy a szörnyűségeknek véget vessenek, alkut kötöttek a gonosz szellemekkel: miszerint etetik őket, ha békén hagyják a városka lakóit. Ebbe a cseppet sem idilli képbe száguld bele mustangjával Nicolas Cage, akit a következő áldozatnak szemeltek ki.

Szürreális vízió

Az útra helyezett csapda kinyírja a kocsija kerekeit, és mivel készpénz híján nem tud fizetni, felajánlják neki, hogy a javításért cserébe takarítsa ki a helyet. Természetesen az ördögi bábok elszabadulnak, és szépen lassan kiderül, hogy nem a Cage által alakított figurát zárták össze a bábokkal, hanem a bábokat vele. A pasas ugyanis egy tisztaság- és sörmániás, netto szociopata, aki egy büdös szót nem szól az egész film alatt, azonban akkurátusan széttrancsírozza a rárontó robotokat. Közben néhány tini is belekeveredik a sztoriba, és onnantól fröcsög a gépolaj és a vér.

Jól eltalálták a film hangulatát, a párbeszédek azonban kissé laposak, és hát a "szörnyekkel" való harc néhol kicsit komikusra sikerült. Kár, hogy nem vették komolyabban a dolgot, mert nagyon illúzióromboló, amikor wc pumpával, vagy később egy szatyor sörrel ront rá Cage az ellenre. Az olyan bakik pedig, mint hogy miért nem jutott évekig senkinek sem eszébe lezúzni a robotokat, vagy hogy a rendőrnőt egy mozdulattal félbeszakító gigamenyét csak imitt-amott karcolgatja hősünk hátát, sokat rontanak az összképen. Mindettől függetlenül Cage láthatóan élvezte a tombolást, és az atmoszféra rendkívül erős. Határozottan hangulat kell hozzá, rétegfilmként azonban még kultstátuszba is emelkedhet.

akció | horror | thriller | vígjáték

Hayesville-ben, Nevada a világtól távol eső városában az élettel csupán sodródó hősünk munkát vállal egy vidámparkban, ahol rövidesen a túlélés lesz számára a tét,... több»

3