2021.04.20 20:32 Kóborló Olvasottság: <100x
1

Egy alulteljesítő slasher

Régóta tervezgettem már, hogy megnézem eme filmet, bár igaz, hogy szinte sehol nem olvastam róla túlzottan kiemelkedő véleményeket, de még így is piszkálta a kíváncsiságomat, főleg amiatt, mert kimondottan közel állnak a szívemhez a 80-as években készített horrorfilmek. A megtekintése után vegyes érzések fogtak el eme alkotással kapcsolatban, és sajnos kevés volt a pozitív töltetű.

Maga a történet alapfelállása nem rossz. Igaz, hogy már számtalan film alkalmazta kisebb-nagyobb változtatásokkal eme felállását, de mivel egy korai filmről beszélhetünk, ez annyira nem zavart, vagyis úgy a játékidő kétharmadáig nem. Merthogy valahol a film kétharmada után szinte teljesen egyértelművé vált számomra a gyilkos kiléte. Ezt többek közt azért is tartottam nagy negatívumnak, mert körülbelül ekkor kezdődik el az öldöklés. Teljesen jogosan merülhet fel az olvasóban a kérdés, hogy ha ez egy slasher horror, akkor mivel töltötték ki az első kétharmadát. Nos, jobbára szinte semmivel.

Egy alulteljesítő slasher

Említettem, hogy az alapkoncepciója nem rossz, de valahogy az első 5-10 perc után nagyon elveszettnek éreztem az egészet. Próbálkoznak karakterbemutatásokkal, bár szinte az összes karakter teljesen felszínes maradt mindvégig. Próbálkoznak egy rendőri szál bevonásával, amit azonkívül, hogy totálisan felesleges, még értelmetlennek is tartottam. Az volt az érzésem, hogy csak azért tették bele a történetbe, hogy ne legyen a néző számára körülbelül 30 perc után teljesen egyértelmű a gyilkos kiléte.

Aztán ott van a negatívumok közt még az is, hogy a feszültségteremtés igencsak alacsonyan teljesít, még sajnos akkor is, amikor végre a gyilkosunk akcióba lép. Itt is csak azt éreztem, hogy vannak pillanatai a filmnek, amikor sikerül megteremteni egy minimálisan feszült jelenetsort. Mindezekkel talán elnézőbb lettem volna, ha legalább azt írhatnám, hogy az elhalálozások kivitelezésével bevállalósak voltak a készítők, de még itt is kimondottan visszafogott teljesítményt láthatunk.

Hiába szerződtettek le egy Jamie Lee Curtist és egy Leslie Nielsent (1926–2010), valahogy egyáltalán nem nevezhetjük a jelenlétüket dominánsnak. A filmhez készült még további három folytatás, és 2008-ban kapott egy remake-et is, de mivel már az eredeti sem nagyon győzött meg, a további részeinek, úgy érzem, még kevesebb elvárással kell majd nekiülnöm.

54 Prom Night  (1980)

horror | thriller

Egy álarcos gyilkos négy tinédzsert követ az iskolai bálba, hogy bosszút álljon rajtuk, amiért hat évvel korábban miattuk halt meg egy kislány…

1