2021.05.16 22:32 Filmbarbár Olvasottság: <100x
1

A lengyel légió története

Kovács István irodalmár-történész segítségével ismerhetjük meg a lengyel légió fordulatoktól sem mentes, hol dicsőséges, hol szomorú történetét. Ha nem is mindenki, de jó néhányan valószínűleg tudnak arról, hogy lengyelek is harcoltak 1848/49-ben a magyarokkal karöltve (persze nem feltétlenül csupán önzetlenségből, hiszen közülük sokan reménykedtek Lengyelország egységének helyreállításában, így számukra a magyar függetlenség kivívása „csupán” egyetlen – de fontos – láncszem volt a saját hazájuk függetlenségének eléréséhez), viszont magának a légiónak a történetéről, tagjairól valószínűleg kevés ismerete van az átlagembernek.

Kovács István összefoglalójának nagyon fontos része az, hogy rávilágít az események külpolitikai hátterére is, illetve érthetően bemutatja a magyarok oldalán harcoló lengyelek távlati céljait is. A filmben láthatjuk a légióhoz kötődő fontosabb településeket, de rajzok, festmények, dagerrotípiák segítségével több katona arcvonásait is megismerhetjük. Ami ennél is értékesebb, az az, hogy a jelentősebb légionisták rövid élettörténetéről szintén szól Kovács István előadása.

A lengyel légió története

Kicsit ugyan rövid a film, és megítélésem szerint még bőven lehet kutatnivaló e kérdéskörben is, ez az alkotás mégis jó kiindulópont lehet azok számára, akik "egyszerű" érdeklődőként kíváncsiak a lengyel légió történetére. Ez a téma is méltó lenne arra, hogy akár az ismeretterjesztést, akár a történeti kutatást tekintve a marginális problémáknál kicsit nagyobb hangsúlyt kapjon, mert vélhetően még rengeteg információt lehetne összegyűjteni, és sok forrás lappanghat még felhasználatlanul, s azokat is érdemes lenne megmenteni a feledéstől és a pusztulástól.

1