2021.07.28 22:37 Filmbarbár Olvasottság: 3935x
3

Vérbosszú öregasszony módra

Teljesen véletlenül, netes barangolásaim során futottam bele ebbe a filmbe. Bár végignéztem, eléggé vegyesek az érzelmeim. Az alkotóknak voltak ugyan jó ötleteik, de szerintem sokkal többet is ki lehetett volna hozni ebből a történetből. Tetszett, hogy mintha maga a film sem venné komolyan magát, és egyensúlyoz a fajsúlyosabb krimi és a könnyedebb, szellemesebb vígjáték között, tetszett a helyenként ironikus, szatirikus, groteszk hangvétel, ugyanakkor viszont kidolgozatlanok maradtak a jellemek, a szituációk, sokszor azt éreztem, mintha csak egymás mögé dobálták volna az egyes jeleneteket. Kidolgozatlan maradt a rendőrség nyomozása, a férfi főszereplő roppant teszetosza balfék volt, aki – bár a családját is veszély fenyegette – igazából nem tűnt nagyon ügybuzgónak, ráadásul a barátnője is azzal csalta meg, akivel csak akarta.

A film egyik központi témája (ahogyan azt a magyar cím is jelzi) a vérbosszú. Jelen esetben azonban az alkotók kicsit csavartak a helyzeten, ugyanis akinek bosszút kellene állnia a halottakért – azaz a férfi főszereplő, Compana felügyelő –, az valójában inkább impotens, férfiatlan, mereven szabálytisztelő gondolkodású figura. A bosszút a három idős nőrokona hajtja végre, ezért a film egyrészt úgy is értelmezhető, hogy kritikával illeti a férfiközpontú világot (a tetteseket mind nők büntetik meg), másrészt ellentétbe állítja a modern, szabálytisztelő rendőrtisztet és a vérbosszú ősi hagyományát, jóllehet azért a mélyenszántó társadalombírálat elmarad.

Vérbosszú öregasszony módra

A helyzet pikantériáját az adja, hogy bár nem Compana hajtja végre a gyilkosságokat, az egész városka őt tartja a bosszúállónak, s elkezdik őt hősnek tartani, noha minden erejével tiltakozik ez ellen. Az abszurdba hajló fekete komédia néhány ponton valóban jól működik, azonban összességében véve sajnos kissé lapos. Volt, amikor hangosan felnevettem egy-két poénon, de azt kell mondanom, hogy nem igazán tartható időtálló darabnak ez az alkotás. A színészek eléggé gyengécskék, viszont a Basilia nénit alakító Héléne Dieudonné kiemelhető közülük, gyakorlatilag ő viszi el a filmet a hátán.

Sajnos az egyes alakok is kidolgozatlanok, alig tudunk meg róluk valamit, így pedig kevésbé érdekes az egész történet, és talán a színészi játék is ezért halvány, ráadásul a bűnöző fivérek az első perceket leszámítva inkább tűnnek ügyefogyott óvodásoknak, mint valódi gengsztereknek, sokkal veszélyesebbnek tarthatók a zseniális ötletekkel bíró, furfangos vénasszonyok.

Számomra úgy tűnt, hogy az alkotók sokat akartak markolni, de keveset fogtak, a stábtagok, illetve a színészek is meglehetősen ismeretlenek voltak, talán jót tett volna a filmnek, ha egy-két ismertebb nevet is belecsempésznek. Nyár esti szórakozásnak persze megtette ez a mozi is, de számomra nem nyújtott maradandó élményt.

3