2021.08.01 23:10 Interfectorem Sabnock Olvasottság: <100x
2

A sebezhető bolygó

Jack Finney regényéből az első az 1956-os, a második az 1978-as adaptáció. Sokak szerint az első a jobb, szerintem pedig ez a tetszetősebb és lényegre törőbb mindenféle szempontból. A rendező, Philip Kaufman tökéletes hangulatú filmet rakott le elénk, ami borzongató és elgondolkoztató is egyben. Michael Chapman, aki többek között a Legbelső félelem, a Taxisofőr, a Szökevény és a Gyilkos nap című filmekben is dolgozott, itt is egészen kiváló munkát végzett. Na és a zene – ami abszolút emelte a film színvonalát, és totálisan beleilleszkedett a történetbe – elkövetője, Denny Zeitlin, jó munkát végzett. Egy mondatba összesűrítve ügyes és tehetséges filmesek jöttek össze, hogy a kiváló forgatókönyvből egy egészen zseniális filmet hozzanak össze.

Mi is a sztori? Lássunk, olvassunk egy kis ízelítőt belőle! De először egy pár szó a mostani dolgokról és a filmről. A szabad akarat és maga a szabadságunk, amit veszélyeztetnek, tudjuk, miről is van szó, az ebben a jó negyven évvel ezelőtti filmben (már) megjelent. Igaz, más olvasatban és pozitúrában, de a lényegi mondanivalója ugyanaz, azt akarják, hogy mindenkit egy akarat vezényeljen, meghajolni egy központi befolyásoló erő előtt. Vigyázzunk rá, és ne hagyjuk soha magunkat! Mert egységben az erő. Na de most már tényleg visszakanyarodom a filmünkhöz.

A sebezhető bolygó

Driscoll asszonyság (Brooke Adams) hazaviszi a Földre a napszél segítségével lejutott idegen életformát, hiszen egy virág alakját vették fel, méghozzá tökéletesen. Ám reggelre az idegenek bekebelezik a jóembert, és rá sem lehet ismerni, hiszen átkapcsol teljesen robot üzemmódba. De Elizabeth ismer valakit az Egészségügyi Központból, Matthew Bennellt (Donald Sutherland), aki miután megnézi a férfit, egyből azt javasolja, vigyék el a barátjához, Dr. David Kibnerhez (Leonard Nimoy), aki ilyen betegségekben igazi specialistának számít.

Majd a későbbiekben összeismerkednek Jack-kel (Jeff Goldblum), aki meghívja magukhoz őket. Jack felesége, Nancy (Veronica Cartwright) egy masszázsszalont vezet, és nemsokára az egyik agyagkádban felfedeznek még egy Jack-ket, igaz, még " félkész " állapotban. Bennell azonnal kapcsol, és hamarjában Elizabeth-ék lakására hajt, ahol gyorsan kimenekíti a szinte félkómás nőt, akiből persze természetesen már készül a "másolat". De mikor végre kijön a rendőrség, ők már semmit sem találnak a lakásban, a reprodukció már elkészült, a zsaruk már elkéstek, és igazából nem is igen hisznek a zaklatott Bennellnek.

Hőseink Bennell lakásán húzódnak meg, és a fárasztó nap után hamar el is alszanak, ami nem bizonyul túlságosan jó dolognak, mert mire felriadnak, már belőlük is készülnek a klónok. Az utolsó pillanatban menekülnek meg, és az utcára kiérve nagyon rossz érzésük támadt, ekkor tudatosul bennük, hogy itt egy idegen invázió van folyamatban, és ahogy végignéznek az embereken, azt látják, hogy már rengeteg ember áldozatul esett a betolakodó idegen életformáknak. Nancy és Jack is keresi a kiutat úgy, mint Elizabeth és Matthew, de az idegenek gyorsan szaporodnak, és már szinte egész San Francisco az uralmuk alá került...

Eddig, és ne tovább, mármint a spoilerezést! A film abszolút megér egy megnézést, a története és a mondanivalója miatt is. A tempó és a dialógusok is mások, mint a mai filmekben, hisz maga a világ is sokkal másabb volt, ezt mindig tessék figyelembe venni, ha régebbi filmeket nézünk; nekem mondjuk nincs ezzel bajom, pillanatok alatt úgymond "átáll" az agyam, és máris mehetnek a régebbi kópiák is.

A film egyik érdekessége, hogy az 1956-os film rendezője, Don Siegel is feltűnik benne mint taxisofőr. Persze egy szexi nőt már ekkor is bele kellett tuszkolni a költségvetésbe a szemek legeltetése miatt, ez itt Katherine Hendley (Leila Goldoni) lett, aki sok szerepet, hosszú játékidőt nem kapott, de őt nem is ezért alkalmazták akkoriban, plusz, ha nagyon figyelünk, egy pár perc erejéig maga Robert Duvall is felsejlik Swing tiszteletes szerepében. Na jól is van, reggelig pihenni akarok, és ezért begubózom, ti is tegyetek így! Jóccakát!

horror | sci-fi

A Testrablók támadása című sci-fiben Matthew Bennell meglepetéssel észleli, hogy barátai furcsán kezdenek el viselkedni. Kiderül, hogy a korábbi meteorbecsapódás következtében... több»

2