2021.08.07 12:41 Interfectorem Sabnock Olvasottság: 460x
2

Hauer, a holland óriás

Rutger Hauer az egyik kedvenc színészem, és imádom a korai, de méginkább a nyolcvanas évekbeli filmjeit, mint például a Zsarubőrben, Fantom az éjszakában, Szárnyas fejvadász, Hús és vér, Hősök vére, Őrült Stone, avagy 2008 a patkány éve, A világvége után. Sajnos a kilencvenes évek második felétől kissé lejjebb adta, és olcsóbb, kisebb költségvetésű filmekben szerepelt, tisztelet a kivételnek. De itt, ebben a moziban még ereje teljében, hatalmas színészi tudással és páratlan mimikával ezt a szerepet mintha rászabták volna. Természetesen ezzel a rendező, Robert Harmon is tisztában volt.

A szubzsánere természetesen egy gyilkos road movie, ami iszonyatosan ütősre sikerült, köszönhetően a gyönyörű, de egyben félelmetes képeknek, a történetnek és a színészi gárdának. Egy kicsit akitől ódzkodtam, az Jim Halsey karaktere volt (C.Thomas Howell), és nem alaptalanul. Kissé színtelen és élettelen néhol az alakítása, mást is el tudtam volna képzelni a helyére. Az eredeti forgatókönyv nagyon brutális volt, hiszen sokkal több vér és szétszaggatott hullák is lettek volna benne, de Harmon, aki azelőtt fotós volt, és itt avanzsált első filmesként, ezt nem vállalta. Közben persze azon is agyaltam, mennyire voltak valóságosnak tűnőek Jim bakijai menekülése közben. Amit erről tudok mondani, az az, hogy mint a horror mozikban, és ott is a "B" kategóriásokban, teljesen életszerűtlenek, de a film nézése közben ezt nemigen érzékeljük, maximum egy hangos szisszenéssel reflektáljuk, de azt is csak magunk felé.

Hauer, a holland óriás

Hauer mint főgonosz zseniális. Megvan hozzá a termete, karaktere, arcberendezése, és nem utolsósorban istenáldotta tehetség. A "töltelékek" nekem most bejöttek, mint például Esteridge kapitány (Jeffrey DeMunn) és Starr őrmester (John M. Jackson), nem is szólva a talpraesett pincérnőnkről, a harmadik főszereplőről, Nash-ről (Jennifer Jason Leigh), aki eljátszotta Howellt...

John Seale fantasztikus képeket készített, de kellett hozzá a csodálatos helyszín is, a nyugat-texasi óriási sivatag. Porfelhők, porviharok, lerobbant rozsdás kocsik, elhagyatott, szellemjárta benzinkutak, óriáskaktuszok, tatuk, tobzoskák. Na igen, és a vidékre jellemző embertípusok, seriffek, kocsmárosok, akik mind itt, a kietlen sivatagban érzik jól magukat. A képi világa nagyon eltalált lett, és a félközelik, a dialógusok mind-mind csak növelik a színvonalat. Pedig kimaradt egy szexjelenet, egy lefejezés, egy kettészakítás, de így is bőven felső kategóriás filmet tettek elénk. Brutális és nyomasztó is egyben. Cue... és indul a film! Cut... itt a vége!

A két vezényszó között persze rengeteg idő telt el, tele tartalommal és élettel. Ha most azt mondom, hogy ez a mozi egy igazi klasszikus, nem tévedek. Ha be kellene kategorizálnom, én azt mondanám, hogy egy lélektani horror vagy egy keményvonalas thriller, horrorisztikus elemekkel tarkítva. De nem is ez a lényeg. Plusz ezzel a nemrégen elhunyt színészóriásról, Rutger Hauerről emlékeznék meg egy kis időre. Az ő halálával is kevesebben vannak azok, akikre még fel tudok nézni, és csodálni a magam módján. Na igen! A film megtekintése pedig kötelező.

road movie | thriller

Egyik államból a másikba történő autó szállítása közben egy fiatalember egy ravasz és kiszámíthatatlan sorozatgyilkos hálójába kerül, aki sikeresen a férfire tereli a... több»

2