2021.08.14 11:38 Interfectorem Sabnock Olvasottság: 283x
3

Bronson, aki meglövi a tutit

Paul Kersey (Charles Bronson) ismét színre lép, és mintha kísértené a múlt. Barátja (Michael Winner), aki nagyon örült, hogy ismét együtt dolgozhatnak, David Engelbach-hal ráíratta a forgatókönyvet, figyelembe véve Bronson extra kívánságait is a filmmel kapcsolatban. 1982-őt írunk, és egyre többen kérdezgetik Bronsont, lesz-e második része az ikonikus Death Wish-nek. Némi hezitálás után igent mondott, és mi, nézők egyáltalán nem bántuk meg. Mi is a története a mozinak? Lássuk!

Mint tudjuk, az első epizód lezárásaként Paul Kersey Chicagóba költözött, ám nem érezte magáénak a várost és a légkörét, majd gondolt egy merészet, és továbblépett. Letelepedett Los Angelesben, és beköltözött egy gyönyörű házba. A lánya, Carol (Robin Sherwood) még mindig egy speciális intézet lakója, de már gyakran kihozza az apja, és hosszú sétákat tesz vele és jelenlegi párjával, aki egy rádió ismert riporternője, Geri Nichols (Jill Ireland), aki egy talpraesett, okos nő, ráadásul nagyon kedveli Kersey-t.

Bronson, aki meglövi a tutit

Minden rendben is van, lassan minden a régi kerékvágásba kerül, de ekkor ismét, vagy szintén beüt a krach. Persze jó szokás szerint. Paul, Geri és Carol éppen fagylaltoznak, és egy banda elkezdi lökdösni Pault, elveszik a pénzét és a tárcáját. Hatalmas hajsza kerekedik ki, Paul üldözi a rablókat, majd egyiküket el is kapja, de nincs nála a tárcája. Erre Kersey visszaballag Gerihez és Carolhoz, majd elbúcsúznak Paul barátnőjétől, és ketten hazaindulnak, hiszen Rosario (Silvana Gallardo) finom ebédet főz nekik.

Eközben a banda megtalálja a tárcában Kersey névjegykártyáját, és Nirvana (Thomas F. Dufffy) meg Cutter (Laurence Fishburne ) irányításával elmennek Kersey házába, és csalárd módon bejutnak. Mire Paul és Carol hazaér, megerőszakolják Rosariót, és mikor Kersey-ék belépnek a házba, őt is leütik, Carolt elrabolják, és Rosariót egy spajszerral agyonverik. A banda rejtekhelyén megerőszakolják Carolt, aki ezt már nem bírja elviselni, és leugrik az emeleti ablakon, mire a vaskerítés a zuhanás után felnyársalja, ő pedig szörnyethal. A film nézése közben megállapítottam, hogy a zene itt is fantasztikus, ami köszönhető a zseniális Jimmy Page-nek, aki többek között a Led Zeppelin gitárosa is volt. Na de nézzük tovább a filmet!

Paul nem sokkal később értesül a lánya haláláról. Geri mellette van, de Kersey fejében csak a bosszú él, semmi más nem érdekli. A kapcsoló ismét elfordult a fejében, immár teljes fokozaton dolgozik. Igaz, Mankewicz hadnagynak (Ben Frank) hazudik az azonosítást követően, hiszen tökéletesen látta az elkövetőket. De már tudja, hogy a problémát ő fogja megoldani, mocskosan, véresen és brutálisan. Már a temetés napján kivesz egy olcsó motelszobát Los Angeles egyik leglepukkantabb részén, még Gerinek sem árulja el, hogy hol van, és átöltözik feketébe, magához veszi a pisztolyát, és szó szerint vadászatra indul. Az operatőri munka ebben a részben már sokkal kifinomultabb, jobban kidolgozott, köszönhetően Thomas Del Ruth és Richard H. Kline zseniális munkájának. Látszik a film minden képkockáján a profizmus. A kameraállások, totálok, féltotálok, snittek nagyon jól sikerültek, ezzel is emelve a film nívóját.

Szóval Kersey vadászik... És meg is találja a banda egyik tagját, amint kábítószerrel üzletel egy parkolóházban. Stomper (Kevyn Major Howard) három golyóval a testében végzi, miután Kersey megkérdezi tőle, hisz-e Jézusban, hiszen hamarosan találkozhat vele. Megvan az első bandatag, és Paul nyugodt szívvel hazamegy az olcsó motelbe, majd átöltözve hazatér a lakására. A következő éjjel ugyanez a program, levadászni a bűnösöket, és hatalmas szerencséjére belebotlik Jiverbe (Stuart K. Robinson), aki a pénztárcáját lopta el anno a fagylaltozásnál, akit szintén kivégez egy rövid üldözést követően.

Közben megérkezik New Yorkból Frank Ochoa nyomozó (Vincent Gardenia), aki még mindig pályázik Paul fejére, persze képletesen. Elárulja Gerinek, hogy Kersey egy hidegvérű gyilkos, aki embereket ölt New Yorkban, igaz bűnözőket. Paul alig tudja kimosakodni magát szerelme előtt, azt állítva, hogy Ochoa őrült, és már évek óta zaklatja. Éjjel viszont egy lövöldözésben meghal Ochoa, akit Nirvana öl meg, viszont Kersey megöli Cuttert és Punkcutot is, de Kersey is megsérül. Nirvanát elkapják a zsaruk, és beszámíthatatlansága miatt bezárják egy elmegyógyintézetbe.

Geri két nappal később egy riportra megy a McLarren State Hospitalba, ahol Nirvana is fekszik. Kapva kap az alkalmon, és azt mondja Gerinek, hogy érdekli a riport, és megnézné munka közben a menyasszonyát, hiszen előző nap megkérte a kezét. De Kersey ismét csak hazudik, és az alkalmat kihasználva ellopja egy orvos belépőkártyáját, amit otthon szépen átalakít. Este bemegy, megöli Nirvanát, de az ápoló, Donald (Charles Cyphers), aki ismeri szinte az egész sztorit, elengedi a sebesült Kersey-t, és ad neki három perc előnyt, mielőtt hívja a zsarukat. Geri viszont hamarabb odaér Kersey lakására, és talál egy összegyűrt orvosi kártyát, ami Paul csinált, de elrontott. Hirtelen megvilágosodik, és rájön, mi is a szituáció. Szépen leveszi a gyűrűt, és lassan ráhelyezi a gyűrött kártyára. Mire Paul hazaér, vége mindennek. Hónapokkal később a főnöke meghívja egy partira, mire Paul sejtelmesen azt válaszolja, oké, úgysincs már semmi dolga esténként.

Hát úgy nagyjából ennyi a sztori. Semmi extra nincs benne, de mégis lenyűgözi az embert a nyersessége és a kimondatlan, az emberekben bujkáló igazságosztó iránt érzett szimpátia. Szerintem rengeteg ember lenne Paul Kersey néha-néha. A macskabajszú Bronson telitalálat erre a szerepre, hiszen érzelemmentes alakítása pont ideillő, és a szinkronhangja, Koncz Gábor kellemes baritonja is megnyugtatóan cseng a fülünkbe. Érdekesség, hogy a Kersey lányát alakító Robin Sherwood kissé tartott a forgatási szünetekben is a bandatagokat alakító színészektől, és inkább Bronson és Ireland közelében maradt.

Ismét egy igazi vigilante, amely megint kettéosztotta a társadalmat. Voltak, akik imádták, voltak, akik gyűlölték a filmet. Én az előbbiek táborába tartozom, nyíltan, és nem titkolva azt sem, hogy Bronsont is nagyon kedvelem mint színészt. Mindenki döntse el, hogy rászánja-e magát a film megnézésére, vagy néz egy igazi mai "klasszikust". Egy olyan "robotosvilágmegváltósgodzillásmarveltrutymós" mozit, igaz, az körülbelül egy agysejtet dolgoztat meg. A döntés mindig a ti kezetekben van. Ahogyan néha a pisztoly is...

akció | dráma | krimi | thriller

Paul Kersey-nek elege van az önjelölt nyomozók zaklatott életéből, ezért úgy dönt, hogy felszámolja Los Angeles-i lakhelyét és az ország másik végébe költözve új életet... több»

3