2021.08.16 20:20 Interfectorem Sabnock Olvasottság: 450x
6

Az utolsó lélegzetvételig...

Fura hely (volt, van, lesz) a világ. Ami rossz és giccses, imádjuk. Ami drága, de értéktelen, vágyunk rá. A mai hírességek (kik???), celebek (senkik!) százezreket vonzanak. Felborultak az értékrendek, mindenki mondhat és tehet mindent, csak pénzed legyen. Az ostobák uralják a mindennapjainkat, és vigyorognak bele az arcunkba. Nincs már érték, sem színvonal. Plusz, ahogy látom, az emberek nagy többsége már nem is vágyik ezekre. Mekiben szelfi és vadiúj teló... Az utolsó vonalban harcolunk mi páran, de lassan az időnk leáldozik...

Véletlenül találtam rá erre a modern road movie-ra, ami kifejezetten tetszett. Jók a színészek, nagyon szépek a helyszínek, zseniálisan vannak fotózva. A sztori sem rossz, de igazán sok újdonságot nem ad, ámbátor itt ez nem számít. Egy modern rape, egy megsebzett asszony bosszúja, ami ezzel sokat el is árul. John Hyams tökéletesen megfogta a lényeget. Egy lelkileg összezuhant, mentálisan legyengült fiatalasszony utazása az ismeretlenbe. Mi is a történet?

Az utolsó lélegzetvételig...

Jessica (Jules Wilcox) férje öngyilkos lett. A fiatal nő nem bírja elviselni a házat, ahol a tragédia megtörtént, és összepakolva a holmiját elindul az ország legtávolabbi zugába, hogy új életet kezdjen. Az utazás szépen indul, de Jessica hamar kellemetlen társra talál egy Jeep vezetőjében, aki majdnem leszorítja az útról. Az első nap végén egy motelben száll meg, és ahogy nézegeti a róla és férjéről készült videókat, lassan álomba sírja magát. Reggel indulna tovább, de a Jeep vezetője bekopog hozzá a kocsiba, és a bemutatkozás után bocsánatot kér az előző napi incidensért.

Sam (Marc Menchaca) elmondja Jessnek, hogy telefonált vezetés közben, és amúgy is fárasztó napja volt, ezért történhetett a figyelmetlenségből fakadó incidens. Jess indulna, és az ösztöne azt mondja neki, messzire kerülje el a férfit. Elbúcsúzik, és gyorsan továbbhajt, de órák múlva megint összefut vele, amint a férfi keresztbe áll az úton. Lerobbant, és segítséget kér hősünktől. Egyre erőteljesebben kérleli a nőt, hogy vigye el a legközelebbi benzinkútra, de Jess ellenáll. Szeretne bekéredzkedni Jess kocsijába, de a nő megrémülve a gázra lép, és csikorgó gumikkal szinte menekül.

Este ismét egy motel, ahonnan végre fel meri hívni az anyját, aki nem örül neki, hogy így elmenekült otthonról. Telefonálás közben feltűnik a Jeep, és Jess gyomra összerezzen. Eldobja a félig elszívott cigijét, elköszön az anyjától, és bepattan az öreg Volvójába. Majdnem elgázolja Samet, aki dühödten ráordít, hogy csak az illemhelyre akart bemenni. Jess szinte félőrülten elhajt, és alvás nélkül folytatja hosszú útját a végtelen erdei úton, de óriási pechjére durrdefektet kap, és alig tudja a kocsiját, ami ráadásul egy utánfutóval van terhelve, az úton tartani. Félig bent az árokban meglátja Sam kocsiját, és óriási pánikba esik. Leakasztja az utánfutót, és menekülne, de Sam odaér, és egy spajszerral bezúzza az üveget, bevágódik a kocsiba, leüti Jesst, és egy altató injekciót is belefecskendez a nyakába. Snitt. Sötétség...

Jess egy üres szobában ébred, monoklival és mezítláb. Az ajtó zárva, de hangokat hall, és az ajtó rése alatt fényeket is lát. Tudja, hogy az élete a tét. Nem szeretném teljesen lelőni a poént, és elmesélni az egész filmet, de aki ezt a zsánert szereti, annak kötelező darab. Sőt, azt mondanám, hogy aki a jó thrillereket hiányolja, annak itt egy mozi, amin kellemesen elszórakozhat. Ráadásul van még egy nagyon jó karakter a filmben, a magányos vadász, Robert (Anthony Heald), aki többek között a 8mm-ben, a Bárányok hallgatnak-ban, a Vörös Sárkányban és a Pelikán-ügyiratban is szerepet kapott. A zenei betétek is nagyon jók, köszönet Nima Fakharának érte.

Egyszóval kellemes meglepetés nem túl nagy költségvetésből, de igazi színészekkel és egy ütős, pörgős sztorival. Nagyon remélem, hogy minél többen megnézik ezt a kemény kis mozit. Szerintem nem lesz csalódás. Vannak kisebb-nagyobb hibái, de ne legyünk telhetetlenek!

90 Alone  (2020)

thriller

A nemrég megözvegyült Jessica elmenekül a városból, hogy megbirkózzon a férje elvesztése miatt érzett fájdalommal. Útközben azonban foglyul ejti egy hidegvérű gyilkos.... több»

6