2021.08.20 21:29 Interfectorem Sabnock Olvasottság: 113x
3

Indulás a milanói Teatro alla Scalába!

Talán King mestert bántalmazták fiatalabb korában? Ki tudja? De rengeteg regényébe belefűz egy olyan karaktert, ami erős, nagydarab, hallgatag, és bántja, kínozza a fiatalabbakat vagy a kisebbeket.

Azt azért leszögezném, hogy az adaptáció a gyengébb darabok közé tartozik, és egy csillagot pluszban a nosztalgia jegyében adtam. Miért is? Magam sem tudom, de valamiért elfelejtett dolgokat mozgat meg bennem. A rendező, Tom McLoughlin – aki rengeteg filmet rendezett már, például (többek között) a Péntek 13. 6. rész, Gyilkos ártatlanság, Álarcok, Bolond ifjúság. Őszintén bevallva – egyik filmje sem durrant akkorát, hogy ódákat zengjünk róla, és itt, ebben a filmben sem tudja átlépni a saját árnyékát. Egyszerűen ez a történet nagyon nem működik filmként, vagy ha mégis, akkor ezt iszonyatosan elbaltázták. Lássuk, kik is hozták össze ezt a nem túl izmos alkotást!

Indulás a milanói Teatro alla Scalába!

A scriptet Lawrence Konner és Mark Rosenthal írták, de ez úgymond halott ötlet volt, és nem is sikerült jól. Az operatőr, Bryan England is hasonló cipőben jár, mint rendezőnk, kifejezetten "B" kategóriás filmekben ragadt, és itt is meglátszott, nem igazán mestere a szakmájának. A zene nem lett rossz, de hát azért könyörgök, ha zenét akarok hallgatni, elindulok a milánói Teatro alla Scalába, és ott kapcsolódom ki. Ugye? És csak hab a tortán, hogy a színészi gárda is a futottak még kategóriába tartozik, ami egyértelműen csak lefelé húzza az amúgy sem magas színvonalat.

Mit is nézünk, ha nem alszunk el rajta éppen? Egy kisvárosban egy férfi meghal, elég furcsa körülmények között. A testvére visszamegy tisztességgel eltemetni, pedig kifejezetten gyűlölte ezt a helyet, csak rossz emlékek vannak az itt létéről. A flashbackek szépen beszövik a sztorit, és lassan összeáll a kép, mi is történt itt a régebbi és a nem olyan régi időkben. Eközben fura, falfehér srácok tűnnek fel a régi iskolájában, és sorra tűnnek el a diákok. Jim Norman (Tim Matheson) és Sally Norman (Brooke Adams) azért túlnőtték a filmet, mindketten játszottak már veretesebb mozikban.

A sztorihoz visszatérve. De komolyan, senkinek nem feltűnő, még a tanároknak sem, hogy zombiszerű kölykök flangálnak az iskolában? Oké, hogy a rendőrök központilag agysorvadásban szenvednek az amerikai filmekben, de azért mégis... King mester lehet, elpöffentett egy vicces cigit úgy estefelé, ahogy a scriptet kalapálta össze. Azt megértem, hogy tévés megtekintésre szánták, de azért összerakhattak volna egy tisztességesebb, összeszedettebb filmet is. Nincs félelemfaktor, nincs pörgés, és valahogy semmi nem áll össze. Sok az üresjárat, és nincs meg a horrorfilmekre jellemző, sötét és komor, de legalább félelmetes atmoszféra, amiért néha lecsukjuk a szemünket, vagy feltépjük a nagyi karosszékének a karfáját. Na, itt a karfa biztonságban marad, ez garantált. A vége pedig...

Hát uraim, King mester lehet, elmormolt egy jó pár f.ckot az előszobájában. Úgy nagyjából ennyi. Kettő csillag a filmnek, és egy a nosztalgia miatt. Az oka pedig? Persze eszembe jutott... Pikáns, kellemes, de abszolút nem publikus. Az már egy másik történet.

dráma | horror | thriller

A középiskolás tanár korábbi hallgatók csoportjának démonjaival találja szemben magát. Stephen King rövid története alapján készült.

3