2021.08.20 21:10 Jumanji175 Olvasottság: 3153x
3

Lauda vs. Hunt

A Forma 1 szerelmesei nagyon örülhettek, mikor 2013-ban megjelent ez a film, mely a sportág történetének egyik legnagyobb csatájáról szól, Niki Lauda és James Hunt rivalizálásáról. Bevallom, én nem mentem moziba, hogy megnézzem, sőt csak kb. 2016–2017 körül láttam. Nem tudtam, mit nézzek, de mindenképp autós filmet akartam, és ez a film akadt a kezem ügyébe.

Daniel Brühl nevét ekkor ismertem meg, azóta több más filmben is láttam, és nagyon megkedveltem. Tökéletes választás volt Lauda szerepére. Chris Hemsworth esetében már más a véleményem. Nekem ő egy kicsit túl jóképűnek tűnt Hunthoz képest, talán ez az egyetlen, amibe bele tudok kötni a film kapcsán. Egyébként ő is hozta az elvártat. Semmi panasz nincs a játékára, bár én jobban szeretem komolyabb karakterként, mint amilyen a Tyler Rake-ben volt például.

Lauda vs. Hunt

Az autóversenyzés egy életérzés, sok mindent beleáldoz az ember. Hunt egy playboy volt, bulizós szépfiú, mindenki kedvence, aki csak a sikert látta, nem érdekelte, mi lesz vele, csak nyerjen. Míg Lauda nem. Ő nem volt hajlandó az életét kockáztatni a sikerért, precíz ember volt, de visszafogott és óvatos is. Úgy értett a kocsikhoz, ahogy nagyon-nagyon kevesen.

A hangvágás, a kocsik, a színészek, minden zseniális lett. Kevés, nagyon kevés igaz történeten alapuló film van, ami ennyire hiteles lenne. Maga Lauda nyilatkozta, hogy ennél jobban nem igazán lehetett volna megcsinálni a filmet.

Azt hiszem, az 1976-os német nagydíjon történő balesetről való jelenetnél az igazi baleset felvételei lettek bevágva a filmbe, de ebben nem vagyok biztos. Mindenesetre nem akarom megtudni, mit érezhetett Lauda abban a 800 fokos tűzben. Sokat néztem a Forma 1-et gyerekként, néha még most is nézem (habár már kiölték ebből is a versengést, és inkább csak üzlet), és láttam jó néhány balesetet élőben a TV-n keresztül, de nagyon kevés volt ehhez hasonló vagy durvább. Szerencsére Senna és Bianchi balesetét nem láttam, így a halál elkerülte a szemem az F1-el kapcsolatban. És az, hogy mindössze 42 nappal a baleset után Lauda újra kocsiba szállt, ez az akaraterő példaértékű. Ez a film egy mestermű.

akció | dráma | életrajzi | sportfilm

1976-ban a száguldó cirkusz rajongói legendás párharcnak lehettek szemtanúi a vagány brit versenyző James Hunt, és a fegyelmezett, zseniális pilóta, 1975 világbajnoka, Nikia... több»

3