2021.08.24 11:10 Sachiko Olvasottság: 586x
4

Nem volt rossz, de vannak fenntartásaim

Nem volt rossz, de vannak fenntartásaim. Ezekkel a szavakkal álltam fel a "film" elől. Nagy Witcher rajongó vagyok. Kiolvastam Andrzej Sapkowski: Vaják című könyvsorozatát, végijátszottam a The Witcher 2: Assassins of Kings című videojátékot, nem beszélve a The Witcher 3: Wild Huntról, amit kétszer pörgettem ki az elejétől a DLC-k végéig. Láttam a sorozatot is, várom már a második évadát.

Így, egészben látva a dolgokat cseppet sem megdöbbentő ez a történet. Mikor megtudtam, hogy Vesemirről fog szólni, EZ AZZZ! – kiáltotta egy belső hang. A könyvekben meg a játékban sok utalás elhangzik, hogy mi történhetett anno: miért nem tudnak több vajákot "teremteni", miért van oly siralmas állapotban Kaer Morhen, miért Vesemir az utolsó a régi nemzedékből. Persze ezek mind csak töredékek voltak, sosem rakták össze őket teljesen (az olvasó/játékos fejében megszületett egy elképzelés, de nem lehetett tudni, hogy az megfelel-e a valóságnak), a kép mindig is hiányos maradt.

Nem volt rossz, de vannak fenntartásaim

Ez az animáció, nos, ez jól összeragasztotta a darabkákat. A történet nagyjából rendben is van, egy Witcher-rajongó elvárásainak megfelel. A hangulatot valahogy nem sikerült átadni. Annak a világnak, melyben a vajákok, mágusok, törpök, tündék, királyok, hírszerzők, kémek, zsoldosok és lovagok futkorásznak, vagy éppen egyebekkel foglalkoznak a Jaruga két partján az északi Povisstól egészen Zerrikania messzi területeiig, annak a világnak meglepetése, hangulata, múltja, története van.

Kezdődik a szűk másfél órás élmény. Énekszó zendül a magányos, csendes éjszakában... Egy kocsi utasaival együtt az enyészeté válik... Valaki menekül... Egy lesi... Egy vaják... Harc... Lángok... Egy hang... Éééés... És nem, nem érzem, hogy ez ugyanaz az előbb említett világ lenne. A rajzolt jó volt, a CGI-t is elég jól megoldották. A párbeszédek is nagyjából rendben voltak, egy-egy helyen egyenesen tetszettek. A színezésen látszott, hogy figyelnek rá, mégis árnyaltabban is el tudtam volna képzelni. A karakterdizájn rendben lenne, a helyszínek és azok megmunkálása lehetett volna jobb is, valami olyasmi, ami a Witcher 3-ra jobban emlékeztet, igen, azt elbírtam volna. A zene, ami minden film lelkét adja, néhol elég jól sikerült.

"...vajon kardot emelünk-e rájuk, vagy inkább másokra hagyjuk a piszkos munkát? Rájuk, akiket Witchereknek hívunk... Megtévedt gyermekek, kiknek teste szentségtelen rítusok által eltorzíttatott. Kik a boszorkányság fertőjében helyettünk fürdőztek. Kikben az emberiség utolsó szikrája is rég kihunyt. Őket küldtük a szörnyek ellen, kik jó s rossz között különbséget tenni nem képesek. Kik puszta létükkel máig szégyent hoznak reánk. Igen, megfogyatkoztak az évek során. De néhányuk még mindig ezt a földet járja, s pénzért végzi piszkos munkáját. [...] Elközeleg a kard és a fejsze ideje. Ezt a háborút helyettünk senki nem vívja meg. Elközeleg az őrület és az undor ideje." (A The Witcher 3 introjából)

Kard volt, harc volt, pénz volt, megvetés volt, szörny volt, mágia volt, jelek voltak (igaz, hogy csak Igni és valami fura Aard, az Axi, Yerden és Queen, azok meg valahol lemaradtak), de valahogy mindez nem volt rendesen összegyúrva. Aki witcher fan, nézze meg! Kap egy egységes, kibővített képet mindarról, amit úgy ahogy már össze lehetett tákolni az idők folyamán az elejtett szavakból, részletekből. Csavarokra nem kell számítani, a történetmesélés lineáris, néhol előre megjósolható és szép. Egyszer elég lesz megnézni. ...és mégis miért kopasz Gerált?! Neki a Füvek-próbája után megfehéredett a haja, és nem elhullt(!)...

akció | animáció | dráma | fantasy | kaland | misztikus

A Vaják világában játszódó animációs sorozat, amelyben a hősök egy új, veszedelmes ellenséggel néznek szembe. több»

4