2021.10.03 22:35 Interfectorem Sabnock Olvasottság: 143x
3

Szia, Shia! Ez nem volt rossz

Alfred Hitchcock... Hátsó ablak 1954... Ismerős? Nekem nagyon, és szomorúan közlöm, az eredeti és a remake is klasszisokkal jobb. Na mindegy is, hát nézzük ezt a filmet, vegyük csak górcső alá! A rendező, D.J. Caruso húzott egy nagyon jót, és a mozifilm főszerepére felkérte Shia LaBeouf-ot, a tehetséges (akkor még) fiatal színészpalántát. Nekem azért lett szimpatikus a mozi, mert már a forgatókönyv is jól sikerült, feszes tempójú, csavaros, érdekes, és mindenképpen lényegre törőre sikeredett. Christopher Landon és Carl Ellsworth munkája elismerést érdemel. Na nézzük, mi is a történet!

Kale (Shia LaBeouf) az édesapjával horgászni indul, majd hazafelé a zsákmánnyal balesetet szenvednek. Kale túléli, de az édesapja a roncsok között a halálát leli. Ezek után a kamaszfiú lelki világa, és ezzel az élete összeomlik, hiszen magát hibáztatja az apja haláláért. Eltelik egy év, de a fiú még mindig nem tette magát túl a szerencsétlenségen, és egy nap tettleg bántalmazza tanárát. A bíróság három hónap házi őrizetre ítéli, és nem lépheti át a kertjük határát, ami nagyon korlátozza a szabadságát. Unatkozik, és más elfoglaltsága nem lévén, elkezd kukkolni a szobájából.

Szia, Shia! Ez nem volt rossz

Kukkolja az új lakót és a gyönyörű szomszéd lányt, Ashley-t (Sarah Roemer), aki észreveszi a srácot a függöny mögül, és felmegy hozzá. Persze ott van Kale levakarhatatlan haverja, Ronnie (Aaron Yoo), és így hárman rögtön egy hullámhosszra kerülnek. Kale rögtön beleszeret Ashley-be, és Ashley-nek is bejön a kissé zavart fiú. A szomszéd, Mr. Turner (David Morse), aki nemrég költözött a mellettük lévő házba, egyre furcsábban viselkedik, ezért a három fiatal elkezdi megfigyelni a titokzatos szomszéd mindennapjait. Kale anyja, Julie (Carrie-Anne Moss) eközben rengeteget dolgozik, nincs sok ideje kamaszodó fiára. Viszont az események a kezdeti vicces leselkedésből kőkemény és véres valósággá válik. Itt már a fiatalok és Julie élete a tét.

Eddig tartott a spoiler, nem lőném le úgy igazándiból a poént, tessék megnézni a filmet, mert megéri a rá fordított időt. Kellemes az atmoszférája, feszültséggel teli, ennek köszönhetően nemigen fogunk unatkozni. Vannak olyanok, akik az eredetiséget hiányolják a műből, én most ezzel nem foglalkoznék, hiszen minden egyes filmmel kapcsolatban lehet párhuzamot vonni, hogy milyen elemekből áll és mihez hasonlít. Persze az elején én magam is kiragadtam egy klasszikust, de csak érdekességképpen, nem azért, hogy ekézzem D.J. Caruso filmjét.

Az operatőri munka kifejezetten jól sikerült, köszönhetően Rogier Stoffersnek, aki odatette magát. Talán Sarah Roemer kivételével mindenki jól játszott, ő nekem nagyon súlytalan, szinte légnemű volt, nem illett bele ebbe a thrillerbe. Viszont David Morse játékát élvezet volt nézni. Vannak jobb, színesebb, izgalmasabb filmek is a színes filmes palettán, de egy tisztességes iparosmunka, amit egyik színész sem fog letagadni az életrajzában. Ráadásul a kémia sem működött a két főhős között, ez is elég lenyomatosan látszik a filmben, de úgy istenigazából nagy hibákat nem tudtam észrevenni. Nem most láttam először, de szerintem nem is utoljára. Szia, Shia, nem okoztál csalódást. Ráadásul házi almás rétest ettem közben, ami melengeti a szívet-lelket.

73 Disturbia  (2007)

dráma | krimi | misztikus | thriller

Kale (Shia LaBeouf) nem tudja feldolgozni az apja halála okozta traumát, és egy idő után kiszámíthatatlanná válik a viselkedése. Indokolatlan agressziója miatt házi őrizetre... több»

3