2021.11.06 00:41 Timon Olvasottság: 198x
1

A Marvel topja

Rengeteg spoiler lehetséges!


A Marvel topja

Chloé Zhao rendezésében végre mozikba kerülhetett az Örökkévalók. Látható az alkotás öröme ezen a (blockbuster) filmen így is. Egyáltalán nem tipikus, több, mint újdonságok tárháza, valamint a látványvilága felülmúlja az összes Marvel-filmét, sőt már-már az Avatarénak is riválisa...

Történetét tekintve bármennyire is tetszett, mégsem akarok túlzottan áradozni egyenlőre. A legnagyobb bátor lépés ezzel a filmmel az, hogy tíz (!) eddig filmben nem látott karaktert ismerhetjük meg egyből. Még szerencse, hogy a történetük ismertetése nem vesz itt sok időt igénybe. Nem meglepő módon már az előzetesek igyekeztek ecsetelni, hogy (miért) rejtőzködtek éveken át, és csak most mutatkoznak. Nyilván nem jókedvükben nem avatkoztak be... Ehhez kapcsolódóan: rendkívül klassz volt az a koncepció, hogy az időben utazik a film, tulajdonképpen kezdve i. e. 5000-től i. u. 1500-on át egészen napjainkig bizonyos pontoknál. Elmondható, hogy szinte tökéletesen kimérték a cselekményvázolást minden irányból. Ez jellemzi csaknem elejétől végéig a filmet: a (kicsit) sok párbeszéd ellenére nem szájbarágós, de nem is ront ez szinte semmit a minőségén.

Arishem. Azonkívül, hogy emberhez képest elképesztően nagy, rengeteg érdekesség köthető hozzá. Különösen azután, hogy egy égit kellett megállítaniuk/feláldozniuk ahhoz, hogy megmentsék a Földet. Kedvenc szereplőm Makkari lett. Különösen tetszett nekem, hogy hallássérült színésznőnek nem jelentett akadályt. Viszont az LMBTQ-részek nem tetszettek benne. (Nem támadásként, tiszteletben tartom, ha valaki ilyen, de nem is támogatom, nem népszerűsítem.) Én legalábbis kihagytam volna.

A színészi teljesítmény kimagasló - harcjelenetek, vicces részletek vagy a drámai- és személyiségváltozás részeinél. Látványa különösen említésre méltó: minden újabb jelenetnél igyekeztek kulturálisan is a maximumot kihozni.

Szerintem a Bollywood volt a legjobb, és a Babilon. Harish Patel operatőrként néha vicces volt. Hosszú életű lények lévén azért vicces volt, hogy (külsőre legalábbis) semmit sem változtak, az ősrégi hajójukat mégis ők tudják kiemelni. Becsülöm, hogy a filmben semmi sem alapszik cameókon, sőt nincs is.

Annak ellenére, hogy cliffhangeres (legalábbis folytatást fenntartó) lett a végén, egyenlőre gondolkodok még rajta, hogy folytassam-e az MCU követését, mert számomra ez a film maga az überelhetetlen csúcs az egészben. Itt nem a csillagos ég, a határ az Univerzum határa (esetleg XD). Különlegességére tekintettel azért volt jó a vége, mert kicsit több idő kell a látottak feldolgozásához. Tehát a filmművészet történetében azért ez valahogy előrelépés mind a sztori, mind a vizualitás tekintetében. Filmzenéje nagyon egyedien kellemes volt, kaptak egy epikus témát, de kedvencem az, ami a visszaemlékezésnél megy: művészi, érzelemmel teli, és ha csak hallgatja is az ember, nagyon sok variáció elképzelhető.

Összegezve: a Marvel meglépte a legmerészebbet, de megérte.

10/10

akció | dráma | fantasy | kaland | sci-fi

Új, rendkívüli képességekkel rendelkező szuperhőscsapat mutatkozik be a Marvel moziverzumában, ők az Örökkévalók, akik valódi kilétüket titkolva évezredek óta élnek a... több»

1