2021.11.11 15:38 Kóborló Olvasottság: 308x
5

Filmek a Vico kazetták soraiból: Pulykavadászat

Az elmúlt napokban, ismét, egy utoljára gyerekkoromban látott filmet választottam arra, hogy nosztalgiázzak egy jót a 80-as évek és a VHS-korszak filmje közt.

Jómagam kimondottan kedvelem az Ausztráliában készített horrorfilmeket, bár azért jelen filmünk, az 1982-es Pulykavadászat nem egy vegytiszta horrorfilm, hisz bőven megtalálhatóak benne az akciófilmekre oly jellemző tulajdonságok is, de azért ez senkit se tévesszen meg elöljáróban, merthogy eme alkotásban igenis sok-sok olyan jelenet található, ami bőven kiszolgálja majd a horrorrajongók elvárásait is. Van itt túlburjánzó erőszak, csonkítás, kannibalizmus, sok véres jelenet és még sorolhatnám, de még itt említeném meg, hogy az idehaza még a Vico forgalmazásában megjelenő videokazetta ezeknek csupán a töredékét tartalmazta. Szerencsére mára már könnyedén fellelhető a film vágatlan változata, és hát azt kell hogy írjam, hogy igencsak erős a brutalitás benne. Sajnos még az ismerőseim körében is alig ismerik eme filmet, pedig születhetett volna akár egy kiemelkedő alkotás is, ha a forgatása során az egyik fő pénzügyi befektető nem gondolta volna meg magát és nem hátrál ki a készülő produkcióból egy olyan összeggel, ami merőben másfelé is terelhette volna a film megítélését. Így viszont a készítőknek rengeteg dolgot meg kellett változtatniuk, még a film forgatókönyvén is (egyes pletykák szerint az egyik ilyen jelenetsor a törölt forgatókönyvből az volt, hogy kissé részletesebben is bemutassák azt a fajta disztópiát, ami odavezetett, hogy olyan munkatáborokat kelljen bevezetni, ami végül a film egyik központi helyszínének számított). Illetve a felvételekre szánt időt is jelentősen lecsökkentették, és ezen dolgok miatt lehet a legtöbb nézőben az az érzés, hogy a Pulykavadászat elég erősen a B kategóriás filmek táborát erősíti, és ezt jómagam sem vitatom, de ettől még egy kimondottan szórakoztató darabbal van dolgunk.

Filmek a Vico kazetták soraiból: Pulykavadászat

Tulajdonképpen talán a történet mélységének az árnyalását kellett teljesen elfelejteniük a pénzügyi gondok miatt a készítőknek, és talán emiatt is kerültek olyan elemek is a kész filmbe, amik nem adnak semmit hozzá a történethez (például mint a cirkuszból szalajtott lény megjelenése az egyik vadász mellett), de ezt bőven betudhatnánk akár úgy is, hogy ezzel egy újabb olyan dolgot (kannibalizmus) tudtak behozni az amúgy is nem kis repertoárral rendelkező erőszakábrázolás számlájára a készítők. Fontos megemlíteni a filmmel kapcsolatban, hogy a technikai kivitelezések terén viszont kimondottan jól szerepelt. Mindezek mellett a színészi alakítások is jól működtek a filmben, bár azért néhol kissé felfedezhetőek voltak aprócska logikátlanságok is, de mindezek elhanyagolhatóak.

Nálam bőven a négy csillagos tartományon belül helyezkedik el a film, de én azért nyugodt szívvel merem ajánlani azoknak a Pulykavadászatot, akik kedvelik a 80-as évek kissé keményebb nyomvonalú, de azért B-szagú alkotásait.

akció | dráma | horror | sci-fi | szatíra | thriller

A sztori szerint fogolytáborba hurcolják az állam ellenségeit, mindenkit, aki más gondolkodású és itt az őrök kényük-kedvük szerint kínozhatják vagy épp megölhetik őket. A... több»

5