2021.11.22 13:24 Artemisia Olvasottság: 341x
10

Új csillag

A Csillag születik története végigkíséri Hollywood történetét, hiszen az álomgyár minden fontos állomásánál, minden stíluskorszakában készült egy feldolgozása. Az immár 4 remake-et megélt történet első feldolgozása 1937-ben készült Willam A. Wellman rendezésében, Janey Gaynor és Fredric March főszereplésével. Gyökerei azonban ennél is régebbre, George Cukor 1931-es rövidfilmjéig, a What Pierce Hollywood?-ig nyúlnak vissza. William A. Wellman 7 Oscar-díjra jelölt alkotását 1954-ben George Cukor a kor divatjának megfelelő musicalváltozata követte Judy Garlanddal és James Masonnel a főszerepben. A film 8 Oscar-jelölést és Judy Garland felejthetetlen alakítását hozta.

1976-ban Frank Pierson vette elő a témát, a főszerepeket Barbra Steisandra és Kris Kristoffersonra osztotta, a struktúrát pedig a korszellemhez igazította: a hollywoodi filmgyártás közegéből a '70-es évek rockőrületét meglovagolva a zeneipar területére helyezte szereplőit, akik a színészélet helyett az énekeslét csillogó és sötét oldalával küzdenek meg.

Új csillag

Az új évezredben pedig Bradley Cooper porolta le a sztorit, és a Frank Pierson-vonalat követve modern korunk zeneiparának szépségeit és kegyetlenségét járja körül, amihez nem is találhatott volna jobb társat napjaink könnyűzenei életének egyik leginkább meghatározó alakjánál, Lady Gagánál.

Cooper rendezése hitelesen végigjárja egy új sztár felemelkedését és egy régi csillag leáldozását, gerincét mégis a romantikus szál, pontosabban a Bradley Cooper és Lady Gaga közötti elsöprő összhang és kémia adja. Mindketten önmagukat felülmúló teljesítményt nyújtanak, karaktereik tele vannak érzelmekkel, hitelesen élik meg a sikert, az önfeledt örömöt, a féltékenységet, a dühöt, a kétkedést és a bizonytalanságot, de a szerelem az, ami a legtisztábban kikristályosodik a jellemükben. Egy minden ízében szenvedélyes szerelmi drámát mutatnak be, ami minden más mondanivalót és üzenetet elhomályosít körülöttük. A film őszintén beszél a sikerről és a kudarcról, Ally önbizalomhiányáról, az álmairól, Jack gyerekkoráról, az apjával és a bátyjával való kapcsolatáról, az alkoholizmusa gyökereiről, művészetének inspirációiról, de ezek mégis csak másodlagosak a szerelmük mellett (ugyanakkor nyilvánvalóan a film érdemei közé sorolandók).

A karakterábrázolás mélységét magyarázza, hogy ahogyan az eddigi Csillag születik-remake-k esetében is mindig voltak azonos pontok a szereplők és a karakterek életében, vagyis kicsit mindig magukat is játszották. És ez most sincs másként, Bradley Cooper szintén megküzdött az alkoholfüggőséggel, ahogy karaktere, Jack Maine is, de Ally szerepe akár Lady Gaga karrierjének allegóriája is lehetne. Pincérkedés, éjszakai bárokban való fellépés, önbizonyhiány, váratlan, robbanásszerű siker. Alakításának minőségén pedig meg is látszik, hogy szívét-lelkét beletette a produkcióba, hiszen nemcsak mint emberről alkothatott magáról egy jóval közvetlenebb és szerethetőbb képet, hanem szakmailag is bizonyította, hogy milyen sokoldalú tehetség; az éneklés mellett a színészet sem áll messze tőle.

Bradley Cooper szintén tökéletes a meggyötört, alkohol- és drogfüggő, lecsúszóban is kapaszkodókat kereső rocksztár szerepében, akiben a szerelem és a szakmai féltékenység viaskodik egymással.

Összességében mind a 4 feldolgozás közül ez az, amelyik érzelmileg a legfinomabbra lett hangolva, amit jól példáz az eddigi összes feldolgozásban kulcsfontosságú díjátadós jelenet (a Wellman- és Cukor-féle változatokban Oscar-gála, a Pierson-félében és ebben pedig Grammy-gála), mely során Jack most először jószándékkal megy a színpadra, és végül nem pofon csattan el (bár hasonlóan kínos eset történik).

A hangulatról a szórakoztató alakítások mellett gyönyörű duettek, igazi koncertfelvételek, csodás operatőri munka és fényképezés is gondoskodik.

Mindent egybevetve Bradley Cooper rendezői debütálása sikeresen ültette át ezt a Hollywooddal egyidős sztorit a modern mainstream filmezés világába, a romantikus szál pedig olyan erősségűre sikeredett, amely a nagy elődök méltó szellemi örökösévé teszi a Csillag születik 2018-as remake-jét.

dráma | romantikus | zenés

Bradley Cooper egy jól ismert történetet dolgoz fel a showbiznisz kegyetlen és kiszámíthatatlan világáról. A valaha híres Jackson Maine csillaga leáldozóban van: a férfi... több»

10