2021.11.23 15:45 SScreambomb Olvasottság: 240x
4

Az ismeretlentől való félelem

Érdekes egy film... Mafabon kívül nagyjából minden filmes oldalon le van húzva a francba, kegyetlen kritikákkal. Amit értenék, ha tipikusan annak lenne a jelensége, hogy egy művészhorrorfilm a nagyobb nézőközönségben kiverné a mércét, túl fura lenne, viszont a szürreális horrorfanok szeretnék. Na ennek pont az ellenkezőjét látom meglepő módon.

Azért is tartom nagyon meglepőnek, mert nekem úgy tűnt (habár teljesen más a történet és a kontextus), mintha a '81-es Megszállottság felé egy homage lenne, a kamera használata, a közelről vett torz arcok, amik horrorisztikusabbak, mint a természetfeletti elemek, meg ne feledkezzünk meg a NAGYON fura színészi játékról, a karakterek megvalósításáról, még ha itt ez mást is jelent (példa: Sam Neil a karaktere őrületét túljátszva adja át, míg itt Mark Wahlberg pont, hogy aluljátssza, ami miatt szintén az jön le, hogy ez az ember nem komplett). Meg úgy alapból VÁLÁS/párkapcsolati probléma a karakterek fő problémája, amire jön a természetfeletti horror. A hasonlat utolsó szempontjaként még azt is felhoznám, hogy hihetetlenül jól vegyíti a két film a horrort és a humort, már-már kínos szinten.

Az ismeretlentől való félelem

Na de, hogy leszögeztük, hogy a film egy modern(ebb) Megszállottság, még mindig nem beszéltem arról, hogy milyen is maga a film. Kínosnak kínos, de mint ahogy említettem, ezt lehet pozitívumként is nézni, még ha nem is direkt sikerült ilyenre a film. A 'fight or flight' nálam az egész film során jelen volt, nagyon jól megtalálta a film azt a pontot, amikor tudod, hogy valami nincs rendjén, de nem tudod, hogy pontosan mi. A nyitó jelenet kb. olyan zavaró, kellemetlen, mintha egy stroke elején csak azt éreznéd, hogy itt valami NAGYON helytelen, de nem tudsz rámutatni, pontosan mi. A története is szerintem kimagasló, mert habár elég hamar a fejünkbe van verve, hogy a növények ölik meg az embereket, mert globális felmelegedés és az emberek gonoszak stbstbstb., a film lényege, hogy NEM ez történik feltétlen, hanem egy olyan folyamat történik, amit mi, emberek képtelenek leszünk valaha is teljesen megérteni. Az ismeretlentől való félelemre játszik rá.

Szóval igen, nekem nagyon bejött, sajnálom, hogy kritikailag nagy bukás lett belőle.

70 Az esemény  (2008)

dráma | kaland | misztikus | road movie | sci-fi | thriller

Az emberek viselkedésben egyik pillanatról a másikra gyökeres változások állnak be. Bár senki nem tud semmit, kitör a pánik. Elliott (Mark Wahlberg), a biológiatanár... több»

4