2021.12.09 20:55 Filmbarbár Olvasottság: 147x
3

A romlott vadnyugati arisztokrácia torzképe

A spagettiwesternek felfutása idején több olyan filmrendező is kipróbálta a képességeit e műfajban, aki később nem ezekről az alkotásairól lett híres (vagy néha hírhedt). Közéjük tartozott Lucio Fulci is, akinek a neve valószínűleg még a legnagyobb rajongóiban sem azonnal a westerneket idézi fel, holott ezek a munkái gyakran jóval kifinomultabbak és intelligensebbek, mint mondjuk a horrorjai. Ilyen viszonylag ismeretlen műve A mészárlás ideje is, amely szintén a problémaközpontú megközelítésről tanúskodik, ugyanakkor viszont Fulcitól, illetve a műfajtól egyáltalán nem szokatlan módon az erőszak is jelentős szerepet kap benne.

A történet mondhatni szokványosan kezdődik, egy férfi, Tom Corbett (Franco Nero) visszatér a szülővárosába, ahol kénytelen azzal szembesülni, hogy a testvére, Jeff (George Hilton) alkoholista, a várost pedig egy bizonyos Mr. Scott uralja. Scott pszichopata fia, Junior terrorizálja a lakosságot, az egyik alkalommal Tomot is kegyetlenül megkorbácsolja a jelenlévő vendégsereg előtt. Amikor Junior emberei megölik a Corbett testvérekhez kötődő személyeket, végleg elszabadulnak az indulatok. Ez a látszólag egyszerű mese azonban izgalmas problémákat vet fel: szóba kerül pl. a nagybirtokosok erkölcsi romlottsága, kapzsisága, ugyanakkor ennek az „arisztokráciának” a degenerált jellege is erősen kidomborodik (főként Junior révén, de az apja később kiderülő félrelépése kapcsán is), így pedig jelen filmünk beilleszthető a western műfaját társadalomkritikai célokra (is) felhasználó baloldali olasz rendezők munkásságának vonulatába. Szintén hangsúlyossá válik az elképzelt Vadnyugat férfias jellege, női szereplő csak elvétve akad, és nincs is semmilyen funkciójuk a történetben, ebben az erőszakos és „férfias” világban a nők gyakorlatilag csak „töltelékek”. Érdekes a két testvér, Tom és Jeff viszonyának hullámzása, bár azt kell mondanom, hogy jóllehet Tom a főszereplő, az ő figurája kissé „alulírt” (a történet közepén derül fény ennek az okára, amivel kapcsolatban nem szeretnék spoilerezni), Jeff sokkal karakteresebb alak. Talán ennek is köszönhető, hogy a Tomot alakító Franco Nero színészileg eléggé halvány, a bátyját játszó George Hilton simán lemossa őt a színről. A legfurcsább és legizgalmasabb szereplője a történetnek azonban Junior; Nino Castelnuovo láthatóan élvezettel alakítja a pszichopata és szadista férfit, s a film hátborzongató hangulatához hozzájárul az is, hogy Junior előszeretettel játszik orgonán, nem mellesleg pedig szívesen vadászik emberekre is.

A romlott vadnyugati arisztokrácia torzképe

Noha a történet több eleme (terrorizált városlakók, családi okokból bosszúra szomjazó főhős), illetve szereplője (a pénzéhes nagybirtokos, illetve annak degenerált fia) is ismerős lehet a műfaj kedvelőinek, összességében mégis eléggé egyedi tud lenni a film, részben Fulci sajátos stílusa okán is. A történet alapvetően koherens, és bár a cselekmény folyása kicsit lassú, éppen a tartalmasság okán sem válik unalmassá. Fulci mester nem hazudtolta meg magát, egy meglehetősen erőszakos filmet dobott össze, de a képi világgal inkább a „magas művészet” felé közelítette azt. Érdekesek a „képi játékok” – pl. több ízben mintegy „keretbe foglalva” látjuk a szereplők arcát, amint kinéznek mondjuk az ablakokon –, de ugyanilyen fontos néhány szimbólum is, mint pl. a végjátékban felröppenő galambok, amelyek közül egyre Jeff a fegyverével rácéloz, de Tom ráteszi a kezét a pisztolyra, jelezve, hogy a vérontásnak vége. Sajátos hangulatot kölcsönöz a filmnek Lallo Gori zenéje, a főcímdal némileg táncdalos jellegű, ugyanakkor viszont a westernekre jellemző muzsika elemei is felbukkannak benne. Kicsit sajnálatos, hogy Fulci westernjei ennyire eltűnnek szem elől, és inkább csak a horrorjai ismertebbek, holott azok kevésbé artisztikus termékek. Egyszer talán a Fulci-westernek reneszánsza is eljön, és Magyarországon is jóval szélesebb körben fogják őket terjeszteni.

western

Thomas Corbett, az aranyvadász visszatér szülővárosába, ahol megtudja, hogy Scott és bandája az egész környéket sakkban tartja. Megkeresi részeges féltestvérét, Jeffet, és... több»

3