2021.12.16 16:07 K.L.I.P Olvasottság: <100x
0

Sokat markolt, kevesett fogott...

Alapvetően szeretem a háborús filmeket, és magával a légicsatákkal ebben a filmben (a film hosszához képest nem volt túl sok belőlük) látvány szempontjából nem volt gond, minden a helyén volt. Ahogy a film egésze is szépen fotózott... és éppen ebből adódóan nem értem, hogy maga a történetmesélés hol és miért rekedt meg egy közepesen tehetséges középiskolai fogalmazás szintjén. A jelenetek közötti vágások nem segítik a cselekmény felépítését, hanem összekuszálják azokat. A drámaiság érzését még nyomokban sem tudták felépíteni (pl. a kocsmai este jelenetéből hirtelen egy lelőtt vadászgép fülkéjében találjuk magunkat, majd pár másodpercet követően vissza a kocsmába, ahol eléneklik a lengyel himnuszt, majd zene nélkül táncolni kezdenek..., hogy ki is volt az, akit gyászoltak, és ki lőtte le, miként, hovatovább hogyan került oda?... már nem volt fontos a forgatókönyvírók számára. És nem ez a legirritálóbb, hasonlóan értelmezhetetlen jelenetátvezetés.)

Dramaturgia szempontjából a főhősök eredetszála kimerül abban, hogy lengyelek, ennyi és slussz (igaz, van egy kevés visszatekintés, de értelme annak sem sok), és a szintén drámai szerelmi szál(ak) sem működnek igazán. Nem lehet megtudni néhány kockán kívül, hogy ki és milyen erős szállal kötődik a másikhoz, vagy kötődik-e egyáltalán bárkihez is.

Sokat markolt, kevesett fogott...

Számomra összecsapott és súlytalan film, amiben - mint történetben - sokkal-sokkal több is lehetett volna, de így csupán a "szegény" ember Pearl Harborja. A színészi alakítások terén egy lelkes amatőr színjátszó csoport szintjén, míg a fényképezése magas minőségű. Kár érte, és a ráfecsérelt időért is..

dráma | háborús

Miután a nácik megszállták Lengyelországot, néhány elszánt pilóta vakmerő szökést tervez, hogy Angliában beálljanak a légierő kötelékébe, és újra felvegyék a harcot a... több»

0