2022.01.06 13:48 Interfectorem Sabnock Olvasottság: 172x
3

Szuperprodukció 30 000 dollárból.

Valamiért ráéreztem anno, hogy ez egy jó film, és nem is tévedtem...

Sőt!

Szuperprodukció 30 000 dollárból.

Műfaja, vagyis szubzsánere egyik legjobbja, ami a found footage és a mockumentary egyfajta keveréke, finom mixe...

Sajnálom a rendező-írót, Joel Andersont, hogy a tehetségtelen és futtatott rendezők dúskálnak a pénzben, és szennyet gyártanak, a tehetséges, de csóró filmesek pedig nem jutnak ötről a hatra.

Pedig az ausztrál filmek, tisztelet a kivételeknek, nem nagyon mozgatják meg az embereket. Persze vannak üdítő kivételek, mint jelesül a kivesézendő filmünk.

Na de nézzük is hamar, mit ad nekünk a film, mi is a narratívája a sztorinak?

Alice Palmer (Talia Zucker), egy fiatal kishölgy belefullad a kissé gyors folyású folyóba. Családja a lány halála után beletemetkezik a gyászba, de nem tudnak belenyugodni a körülményekbe, őrült és félelmetes nyomozásba kezdenek. Ráadásul ahogyan egyre mélyebben ássák bele a lányuk titkos és nem ismert életébe, rettenetes dolgok derülnek ki Alice-ről. Senki nem mond igazat, vagy nem is ismerték igazán a lányukat? A vízből kihalászott lány arca is rémülettel tölti el őket, de amit utána találnak, egyszerűen felfoghatatlan lesz számukra. A paranormális eseményekben tobzódva, zseniális képekkel operálnak. Semmi digitalizáció, csak a félelmetes felvételek, aminek a lényege a fekete-fehér, homályos, megdöbbentően erőszakos és zsigeri félelemmel átszőtt képek, a történet eszméletlen jó koreográfiája, és így a nyolcvan perc ki van maxolva rendesen.

Vérfagyasztó hangok és képek, hiszen a család felállít egy kamerát a házuk folyosójára, ami rögzít is rendesen. Végig operál a nyugtalanító és nehéz, vészterhes légkör, ami folytogat, és hideg kézzel markolássza a szívünket. Egy igazi pszichológiai horror, amiben érdekes módon maguk a szereplők narrálják végig a filmet. Nem szeretném elmesélni az egész filmet, meg kell nézni, és véleményt formálni róla. Tényleg egy gyöngyszem, amiben minden klappol. A jump scare jelenetek odavernek, főleg, amikor a szülők bőszen ássák ki a lányuk által elásott mobiltelefont. Martin Sharpe, Rosie Traynor és az apa szerepében David Pledger mind hitelesen játsszák a lány családját. Nem hiányozhat a film végi hatalmas és mellbevágó csavar, ami nem éppen megnyugtat, inkább még jobban beletapos lelkünk finomabb pólusaiba. Nem könnyű film, de mégis...

A Mungo Lake egy igazán amatőr mestermunka...

A szinte mindenkit foglalkoztató kérdések témakörét feszegeti egy óriási spajszerral. Mi történik velünk halálunk után? Egyáltalán, miért élünk, és ha meghaltunk, van-e folytatás? Olyan kérdések, amikre talán soha nem lesznek válaszok.

Igaz, szerintem nem is kell...

Most csak annyi, hogy érdemes megnézni egy olyan mozit, ahol nem a pénz, hanem a tehetség operál.

Kedvenc fotelem, zöld tea és házi kókuszgolyó. Amit szinte le sem bírtam nyelni, annyira kiszáradt a szám...

Respect Joel Anderson, és egy pacsi a zenéért Dai Patersonnak, aki még félelmetesebbé tudta tenni a filmet.

Ja...

Még mindig a hatása alatt vagyok!

61 Lake Mungo  (2008)

dráma | horror | misztikus | thriller

A 16 éves Alice Palmer úszás közben a vízbe fullad. A gyászoló család egy sor megmagyarázhatatlan természetfeletti esemény középpontjává válik. Kiderül Alice titkos kettős... több»

3