2022.01.06 21:33 Artemisia Olvasottság: 534x
5

A ravaszság művészete

A 2016-os amerikai elnökválasztás által keltett közhangulatot (talán nem is szándékosan) meglovagolta John Madden politikai szatírája. A korrupció legsötétebb bugyraiba nyújt betekintést Washington legbefolyásosabb lobbistáján keresztül. A film egy végtelenül mocskos és becstelen politikai játszma krónikája, melyet egy minden ízében feszült, fordulatos és lebilincselő thrillerbe csomagoltak. Elizabeth Sloane meggyőződését követve kiáll a fegyverlobbi ellen, az üggyel pedig darázsfészekbe nyúl. A cselekmény 2 időszálon bontakozik ki, a profi feszültség- és információadagolásnak köszönhetően folyamatosan kétséges, hogy éppen ki tartja a kezében az irányítást, vagy mikor melyik oldal kovácsol magának előnyt az aktuális helyzetből.

A színészfelhozatal zseniális, azonban közülük is magasan kiemelkedik Jessica Chastain lehengerlő alakítása, aki a legapróbb részletekig hiteles és meggyőző a hideg, számító és szenvtelen Miss Sloane szerepében. A megjelenését, az öltözködését, a mozdulatait mind-mind áthatja az a karcos arrogancia és profizmus, melyek a film legerősebb és legérdekesebb bástyájává teszik a karaktert. Sloane mindig egy lépéssel az ellenfelei előtt jár, a siker érdekében kész piszkos eszközökhöz nyúlni, beáldozni a barátait vagy akár önmagát is. A háttérben zajló emberi drámája pedig a megtörhetetlennek látszó álarc ellenére is mellbevágó (kényszeresség, alvászavarok, gyógyszerek, a magánélet teljes hiánya, az érzelmeit képtelen kimutatni, a bűntudat - mindez egy halmozottan traumatizált személy kórképe, bár előéletéről semmit nem tudunk meg). Mark Strong, John Lithgow és Michael Stuhlbarg szintén kiváló alakítást nyújt, ugyanakkor Gugu Mbatha-Raw is jeleskedik a fegyveres erőszakot a saját bőrén megtapasztalt Esme szerepében.

A ravaszság művészete

A film számára a fegyvertartások megszigorítása csak egy kerettörténet, összességében inkább egy komplett társadalomkritika, mely a szavazások korrupt és piszkos mivoltáról, az emberek manipulálhatóságáról hivatott lerántani a leplet.

84 Miss Sloane  (2016)

dráma | thriller

Elizabeth Sloane Washington egyik legelszántabb lobbistája, aki minden korábbi ügyében győzedelmeskedett. Rövidesen azonban egy teljesen új ellenféllel találja magát szemben,... több»

5