2022.01.07 13:39 Kóborló Olvasottság: 4324x
4

Egy régóta várt horrorfilm

Kevés olyan horrorfilm jut az eszembe hirtelen (és még kevesebb, ami annyira fel is keltette az érdeklődésemet) mint anno ennek a filmnek az előzetes, amit már, több mint egy éve láttam. Persze rengeteg film megjelenését tolták már el a koronavírus miatt (és sajnos továbbra is sok ilyen lesz), de végre, az elmúlt napokban, volt szerencsém megtekinteni, jelen filmünket, így végre tiszta képet kaphatok arról, hogy tényleg megérte e magamban, az elmúlt évek egyik legjobban várt horrorfilmjeként gondolni az Agancs-re. Tömören, részben igen.

Maga a film forgatásának az előkészületekor, még arról szóltak a hírek, hogy a rendezői székbe Guillermo del Toro kerül, ráadásként még nyilatkozott is a híres mexikói rendező arról, hogy talán eddigi filmes karrierje, egyik legfélelmetesebb horrorfilmje, ez lesz. Aztán teltek múltak a hetek/hónapok és Guillermo del Toro kikerült a rendezői székből és a helyére, az a bizonyos Scott Cooper került, aki sokkal szerényebb filmográfiával rendelkezik, mint a mexikói származású kollégája. Amúgy lassan már el kell fogadnom azt a tényt, hogy sokkal többször kerül elő hírek vagy pletykák formájában az, hogy Guillermo del Toro új horrorfilmet rendez, mint ami valójában igaz. Viszont legalább azt értékeltem, hogy nem hagyta ott a mexikói úriember az egész produkciót, hanem beállt az egyik fő producernek, David S. Goyer mellé és így egyengette tovább a filmet. Ez abból a szempontból is jó dolog volt, mert a kész filmen, igenis érződik Guillermo del Toro közreműködése.

Egy régóta várt horrorfilm

Jómagam kimondottan kedvelem az olyan horrorfilmeket, amiknek az alapjait, valamelyik folklórból merítik, hisz így, szinte a misztikus alapkoncepció már meg is van. Nincs ez másként itt sem, de ettől még rengeteg helyen félremehet az adott produkció, de szerencsére itt nem ez történt. Az Agancsnek sokkal több kiemelkedő tulajdonsága van, mint ami nem működött benne, ezért mindenképp az erősebb és minőségibb horrorfilmek közt a helye. Az első és talán az egyik legerősebb tulajdonsága a filmnek, az atmoszféra (sajnos viszont ez a kisebb negatívumok közt is megtalálható, ugyanis a film nem volt képes végig hozni azt az atmoszférát, ami szinte a kétharmadáig hibátlanul működött). Kimondottan komor, sok esetben szinte már tapinthatóan nyomasztó az a légkör, ahol a film története játszódik és erre még a szereplők is képesek voltak rátenni egy lapáttal. A fényképezés minőségi munka, akárcsak a zenei betétek alkalmazása a film alatt. Maga a filmben nem használnak sok CGI-t, de ami mégis van benne, azt sem érheti támad, merthogy ott is korrekt munkát végetek a készítők. Egy másik apróbb negatívuma a filmnek, hogy talán a befejezése lett egy kissé lerövidítve, ezáltal pedig jómagam, kevésbé találtam elég feszültnek a lezáró képsorokat.

Mindenképp ajánlom a filmet azok számára, akik szeretik a misztikus horrorfilmeket, amik elsősorban a hangulatteremtésével akarják elérni a nézőikben a megfelelő parafaktort és nem a számtalan jumpscare alkalmazásával.

61 Agancs  (2021)

dráma | horror | misztikus

Egy oregoni kisvárosban élő tanár és testvére élete teljesen összefonódik egy hallgatóéval, aki sötét titkokat tartogat számukra. több»

4