2022.01.10 15:06 Kóborló Olvasottság: 304x
2

Atomhulladékkal fertőzött csatornarendszer

A velem egykorúaknak nem gondolom, hogy nagyon be kéne bemutatni azokat a videókazettákat, amikre még narrátoros filmek voltak rögzítve a 90-es években (jómagam ezeket a kazettákat csak úgy ismertem, hogy a "kamionos kazetták"). Általában egy háromórás kazettára két filmet is rögzítettek, de ezeken annyira ki volt használva a háromórás rögzítési idő, hogy sokszor még a két film utáni maradék időre is elkezdtek felvenni valamit. Itt érkezünk meg jelen véleményem aktuális darabjához, az 1984-es C.H.U.D. című filmhez, amihez gyerekkoromban maximum csupán az első 10-15 percét láthattam, egy olyan kazettán, mint amit fentebb említettem, és azóta is bennem volt a vágy, hogy egyszer nekem ezt a filmet látnom kell. Szerencsére a napokban sikerült fellelnem végre valahára ezt az alkotást (legalább magyar felirattal), és így végre teljes képet kaphattam arról, hogy vajon milyen minőséget is képvisel az adott film.

A 80-as években (főleg az első felében) jó pár olyan horrorfilm látott napvilágot, amikben fontos szerepet játszottak az emberiség hanyagságából elhullajtott atomhulladékok. Ezen sugárzó hulladékok pedig megfertőztek állatokat, élő vagy halott embereket, és már meg is volt a kiindulópontja az adott horrorfilmnek. Mondhatjuk ezekre a filmekre akár azt is, hogy hát nem rendelkeztek egy túlbonyolított történeti alappal (ami hát azért részben igaz is) volt, de ettől függetlenül teljesen élvezhetőek voltak. A másik kimondottan erős igazság ezekre a filmekre, hogy legnagyobb többségükben, amolyan ízig-vérig B kategóriás alkotások voltak (de ettől függetlenül szintén meg lehetett őket kedvelni). Nos jelen filmünkre is teljes mértékben igazak a fentebb leírt dolgok, viszont azért van pár olyan dolog a filmmel kapcsolatban, amit mindenképp meg kell említeni.

Atomhulladékkal fertőzött csatornarendszer

Sokan a C.H.U.D. filmet egy egyszerű szörnyfilmként aposztrofálják, viszont ez egyáltalán nem teljesen fedi az igazságot. Ugyanis kezdetben a filmet egyáltalán nem egy tipikus szörnyfilmként akarták ábrázolni, hanem egy sokkal könnyebben hihető és ezáltal emberközelibb, és talán még félelmetesebben ható horrorötlet volt a készítők tarsajában, miszerint az atomhulladékokkal kapcsolatba kerülő hontalan csatornatöltelékek nem szörnyekként lesznek ábrázolva, hanem fertőzött emberekként. Csakhogy itt jött képbe a produkció producere, Andrew Bonime személye, aki mindenáron szörnyekké akarta alakítani a filmben látható fertőzötteket (ezért ne is hibáztassuk az úriembert, hisz az akkori filmek hasonló trendjei mind erről szóltak). Az már egy másik dolog, hogy a producer számtalan más dologba is belefolyt végül a készülő filmbe (rendezés, forgatókönyv átírása), de még így sem lehet rossznak nevezni a végeredményt.

Ha viszont egy szörnyfilmmé redukálta a producer a filmet, akkor mindenképp érdemes szót ejteni arról, hogy miként is muzsikáltak a megteremtett lények eme produkcióban. Igaz, sok játékidőt nem kapnak, hisz csupán a film kétharmad után lesznek többször is láthatóak, szerintem teljes mértékben elfogadhatóak lettek kialakítás szintjén. Sokan támadták a filmet azzal kapcsolatban, hogy kevés ideig láthatóak eme teremtmények, és hogy sokkal több az úgynevezett irodai, avagy felszíni nyomozgatás, szócsatározás, ami igaz is, de azért az se felejtsük el, hogy a szörnyek igaz, gonoszak benne, de a filmben bőven megtalálható az emberi gonoszság is, emiatt pedig kellettek ezen jelenetek, amikben igaz, kevesebb az akció és a horrorelemek, de egy pillanatra sem válik unalmassá a történet.

Egy másik pozitívuma a filmnek, hogy kimondottan jók lettek a karakterek benne, és szerencsére a jó színészi alakítások terén sem szenved hiányt a film. Számomra is talán az egyedüli negatívuma a filmnek az, hogy bár végig képes fenntartani az érdeklődésemet, viszont izgalmak terén valójában tényleg csak a játékidejének a kétharmada utáni ideje lett domináns.

Ajánlott a film azok számára, akik kedvelik a 80-as évek B kategóriás szörnyes horrorfilmjeit, illetve azon horrorfilmek kedvelőinek, akik szeretik azt, ha egy földalatti csatornarendszer sötétjében van valami oda egyáltalán nem illő dolog.

76 C.H.U.D.  (1984)

horror | sci-fi

A nukleáris hulladékokkal foglalkozó bizottság New York csatornahálózatában rejti el a veszélyes hulladékot. Ennek hatására a hajléktalanok Cannibalistic Humanoid Undergroud... több»

2