2022.01.10 16:08 Lubi Olvasottság: 176x
3

Digitális keresztrefeszítés

Neo hosszú hajjal és Jézus-szakállal támad fel a gépek újabb elnyomásából. A "valóság" látszatával kecsegtető nosztalgiatrip, függőségben töltött mindennapok ágyaznak meg az új Mátrix eddigieknél is áthallásosabb világának. Vajon az új film önreflexív metanarratívája egy gondosan kidolgozott filmnyelvi koncepció része, vagy csupán egy látványos blöff a franchise újbóli felélesztésére?

A Mátrix: Feltámadások első harmada szórakoztatóan konyhafilozófiai gondolatiságával hoz valódi újítást a sorozat korábban akciókoreográfiákba fulladt életébe. A piros kapszula ismételt bevétele után azonban az érezhetően alábbhagyó lendület csupán az első Mátrix-epizód újrázását hozza magával, annak szolgaian lebutított megismétlésével. Ezáltal természetesen számos korábban alkalmazott motívumkészlet elevenedik fel, a vallási szimbólumoktól kezdve a különböző popkulturális utalásokig. Mindezek azonban a film első harmadának ironikus szűrőjén keresztül új színezetben láttatják az eseményeket.

Digitális keresztrefeszítés

Igaz ez az új és visszatérő szereplők korábbiaktól "ismerősen különböző" megjelenési formáira is. Az újonnan megismert hekkercsapat hajszálvékony karakterei egyszerre idézik az első film legénységét, miközben a korábbi csapat és metaforikusan a régi franchise rajongóiként más megvilágításba is helyezik Neóék bőrszerkós társaságát. Morpheus és Trinity macsósan férfias alakjai ezúttal sokkal femininebb fényben tűnnek fel, ami megalapoz a történet új mondanivalójának is.

A modern mondanivalóhoz és kortárs trendekbe illesztett metanarratív történésekhez azonban nem tartozik új, egetrengető technikai újítás és egyedi látványvilág, ami ikonikussá tette az első filmet. A megosztó ötletek és konvencionális formai megvalósítás valószínűleg nem teszik a rajongók kedvencévé a Feltámadásokat, aminek így belengetett folytatásai is megkérdőjeleződhetnek. Holott a gondolatkísérletek továbbgördítése kifejezetten ígéretesnek hat.

akció | sci-fi

Készen állsz arra, hogy újra belépj a Mátrixba? Ez a feltámadás története, amely ismét egy sötét világba kalauzolja a nézőt. "A két valóság világában - a mindennapi élet... több»

3