2022.01.18 09:21 Artúr Olvasottság: 675x
5

Egy másik szemüveg...

A látványos megoldások, a bámulatos képi világ és fantasztikus zenék miatt tudom ajánlani a sorozatot minden sci-fi-rajongónak. Az előttem szólóktól annyiban tér el a véleményem, hogy én egyszerűbben vizsgáltam a sorozatot. Persze nem vitatom az alapműhöz kapcsolódó kritikákat, csak másik szemüveget vettem fel. Nem feldolgozásként tekintettem rá, csak egy egyszerű, szórakotató történetként. Ha így vesszük, akkor: űrhajók, sugárhajtás, idegen bolygókon élő állatok, különböző civilizációk, akció, brutál megakerítés, lézerágyú, klónozás, mesterséges intelligencia meg mi egymás, és mindez kicsit több mint elfogadható CGI-jal. Szerintem a fullos szórakoztatás receptje. Persze a mozi ennél több is.

Számomra érdekes gondolatokat, összetett karaktereket, a klónozás olyan fundamentális kérdéseit hozta a mű, amiket magamtól nem tettem volna fel. Egyház és egy birodalom középkorinak gondolt, de talán időtlen konfliktusát és pszeudoharmóniáját vázolja olyan géptől származó igazi emberi érzésekkel, ami sok mindent megkérdőjelez, sok érdekes alternatív választ helyez kilátásba. A Dűne kapcsán kifejtett gondolataim, álláspontom itt is megállják helyüket: ha úgy tekintek a sorozatra, mint ami arra hivatott, hogy az alapműhöz kedvet csináljon, többet is mondjon annál, meg kevesebbet is, akkor a film jó. Arra gondolok továbbá, hogy talán több embert arra ösztönöz, hogy matematikával, fizikával, űrkutatással foglalkozzon. Az alakításokhoz persze nekem is lenne kritikám, de most úgy döntöttem, hogy a pozitívumokra koncentrálok.

Egy másik szemüveg...

Laura Bir​n pedig szerintem zseniális. Nehéz egy ilyen jellegű karakter megformálása, azonban szerintem pont ott volt érzelmes, ahol kellett, ott volt érzelemmentes, ahol nem. Mindent összevetve elegáns színészi teljesítmény, bravúrral, és úgy összességében is elhittem. Lee Pace​ esetében én végig Thranduilt láttam, de ez lehet megfigyelői hiba. Mondjuk adottságokat tekintve nem sok jobb választást tudtam volna elképzelni - így utólag - ilyen allűrrel rendelkező császárhoz. Csak egy kérdés itt: ez a faszi a valóságban is ennyire furán jár? Komolyan mindent elfogadtam volna neki, de a járás, az nem stimm. Mindentől függetlenül, szerintem nézzétek, fogyasszátok!

dráma | sci-fi

Isaac Asimov klasszikus regényfolyama nyomán. Egy tudósokból álló csoport egy új társadalmat készül létrehozni, miután sikerült megjósolni a Galaktikus Birodalom összeomlását. több»

5