2022.01.21 17:35 Lubi Olvasottság: 170x
5

Melyik a kedvenc horrorfilmed?

Wes Craven rendező nevéhez többek között olyan ikonikus horrorklasszikusok kötődnek, mint Az utolsó ház balra, a Sziklák szeme vagy a Rémálom az Elm utcában. A Sikoly-franchise Craven karrierjének kései nagy sikere, ami a slasher, azaz "kaszabolós" horror alműfaját újította meg. A Sikoly-filmek ugyanis a véres mészárlások és a "ki a gyilkos?" kérdés köré felépített narratívájukon túl igazi önreflexív metahorrorok is egyben.

Míg az első Sikoly-film a horror műfaját figurázta ki, addig a második rész már a folytatásoknak is görbe tükröt mutatott, a harmadik epizód a trilógiákat figurázta ki, míg a negyedik a remake-eket vette célba. A történetek önreflexivitása mégis egyre vesztett erelyéből az újabb részek során. Olyannyira, hogy a szellemmaszkos gyilkos legutóbbi eljövetele már inkább fordult önkényes vérengzésbe, mintsem egy ötletesen felépített forgatókönyvre támaszkodott volna.

Melyik a kedvenc horrorfilmed?

Wes Craven halála után most mégis folytatódik a sorozat, méghozzá a 2019-es év nagysikerű horrorkomédiája, az Aki bújt rendezőpárosa, Matt Bettinelli-Olpin és Tyler Gillett vezénylete mellett. A sorozat hagyományait követve, az egyszerűen csak Sikolyra keresztelt ötödik epizód a folytatás-remake-eket figurázza ki. Azaz azokat a folytatásokat parodizálja, melyek teljes egészében remake-elik franchise-uk egy korábbi részét. Közben természetesen maga a történet is erre reflektálva az eredeti Sikoly narratíváját ismétli, és visszahozza az első rész főbb karaktereit, helyszíneit és konfliktusait is.

Így a Sikoly egy továbbra is szórakoztató, jól megírt horrortörténet marad, az események egyre gyakoribb logikai bukfencei viszont a szokásosnál is zavaróbbak, hiszen a film hiába hívja fel rájuk a figyelmet, ezáltal csak még inkább szembetűnővé válnak. Az önreflexivitás is hasonló túlzásokkal érvényesül időnként, ami hol működik a cselekmény szempontjából, hol nem. A Sikoly mégis tartogat pár meglepetést a sorozat rajongóinak, ahogy a gyilkos kilétének leleplezése és a film lezárása is eleget tesz a várakozásoknak. Ha a Sikoly-sorozat nem is újítja meg ismét a horror műfaját, sikerült visszatérnie saját sorozata gyökereihez.

78 Sikoly  (2022)

horror | misztikus | thriller

A Sikoly 5 történetének főszereplője egy fiatal nő, aki visszatér szülővárosába, azonban a hazatérését szörnyű gyilkossági esetek árnyékolják be. A hírhedt álarcos... több»

5