2022.01.28 12:42 Kóborló Olvasottság: 5048x
5

Életveszélyes pénzfelvétel

Jó ideje kerülgetem ennek a filmek a megtekintését (merthogy eme produkció kapott rendesen hideget és meleget is, de elsősorban inkább hideget), de az elmúlt napokban csak rászántam magamat a megtekintésére. Általában ha egy filmhez rengeteg negatív véleményt olvasok, az nem feltétlenül veszi el a kedvemet a megtekintésétől (főleg akkor, ha alapból is érdekelt az adott produkció), sokkal inkább csak alacsonyabbra helyezem magamban a minőségi megítélését majd. Nos, nem tudom, hogy emiatt, de be kell hogy valljam, egyáltalán nem volt annyira rémes eme film, mint ahogy sokan véleményt nyilvánítottak róla az interneten. Na de nézzük meg, hogy milyen is lett az ATM című film.

Úgy gondolom, hogy a legtöbb véleményt nyilvánítónak az nem tetszett igazán ebben a filmben, hogy szinte semmit nem kapunk kész tényként benne. Azt is írhatnám, hogy szinte mindent a néző megítélésére bíztak a készítők. Ez kimondottan kockázatos dolog, főleg a thriller vagy a horrorfilmek műfaján belül. Az ATM című film ügyesen egyensúlyozik a thriller és a horror műfaja közt, thrillerként egyértelműen jobban is teljesít, mint horrorfilmként, de ha már thriller, akkor tényleg szükséges lett volna kissé több támponttal szolgálniuk a történet kitalálóinak. Sajnos horrorfilmként való beállítását igencsak kevésnek mondhatjuk, de térjünk vissza egy pillanat erejéig még a történetére.

Életveszélyes pénzfelvétel

Kapunk egy igencsak felszínesnek mondható történetet, viszont nem tudnék megemlíteni még egy olyan filmet, ami hasonló helyszínen játszódna, tehát ebből a szempontból akár még érdekesnek is mondhatnánk. Aztán a helyszínválasztás mellett ott van még az a pozitívuma is a történetnek, hogy ügyesen használja ki az emberi reakciók sokaságát. Tulajdonképpen miközben néztem a filmet, én is számtalan alkalommal tettem fel azt a kérdést, hogy a slamasztikába került szereplők miért nem próbálkoznak meg ezzel vagy azzal. Tetszett, hogy a film játékidejének az előrehaladásával gondoltak ezekre a dolgokra a készítők, és ha nem is szerepeltettek minden olyan próbálgatást, amit a film nézése során feltettem, de a legtöbbre mégis sor került, szóval emiatt nem is fanyalognék. Azért már inkább fanyalgok, hogy sajnos rengeteg esetben kevésbé volt működőképes a feszültség teremtése. Úgy gondolom, hogy ha a készítők dobtak volna pár lapáttal a film brutalitására, akkor a feszültségteremtés is jobban muzsikált volna.

Térjünk át a szereplőkre, akik szintén sokat hozzá tudtak volna tenni ahhoz, hogy egy erősebb film benyomását keltse az ATM bennem. Nem mondom, hogy rosszul teljesítenek az adott színészek az általuk megformált karaktereik szerepében, csak nem volt meg az a kis plusz bennük, ami miatt a körmömet rágtam volna izgalmamban az életben maradásukért. Azt is írhatnám, hogy minimális átélésekkel hozták le az adott karaktereket. Mivel nem egy sok karaktert mozgató filmhez van szerencsénk itt, így hatványozottan igaz lehet az a dolog is, hogy a gyilkos karakterének sokkal karizmatikusabbnak kellett volna lennie. Voltak jó pillanatai, de sajnos csupán ennyi.

Kicsit olyan volt ez a film, mint egy kirakós játék, ahol nem minden puzzle-elem passzol tökéletesen az egész képhez, így a végén mindenki azt fog látni a kész képből, amit szeretne. Ettől függetlenül számomra azért az átlagos szintet simán tudta hozni.

55 ATM  (2012)

horror | thriller

Az ATM történetének középpontjában pár fiatal áll, akik egy hazaút alkalmával megéheznek, majd mivel éppen nincs náluk kápé, úgy döntenek, hogy megállnak egy ATM-nél, hogy... több»

5