2022.02.09 08:12 Harper Olvasottság: 5067x
10

Elgondolkodtató űrdráma

Annak idején, 2016-ban a moziban nézve nagyon elgondolkodtatott az Utazók című film. Most újra megnézve ugyanazt a hatást gyakorolta rám. Morális kérdéseket feszeget, mint például azt, hogy lehet-e annyira önző, kétségbeesett és magányos valaki, hogy saját boldogságáért feláldozza valaki más jövőjét. Mert ebben a sztoriban EZ a fő dilemma.

A központi figura, Jim (Chris Pratt) felébreszti hibernációjából a vele utazó Aurorát (Jennifer Lawrence), amivel eldönti a nő életét, egy halálig tartó, kettesben töltött 50-60 évre "ítélve" a lányt. Aztán szerelem szövődik közöttük, és a férfi feláldozná magát a nőért. Ekkor jön a következő kérdés: van olyan erős szerelem, mely teljes önfeláldozást "szülhet" az egyik fél részéről? Az Utazók kíméletlenül szembesít bennünket az élet nagy erkölcsi és morális dilemmáival, élettel, halállal, szerelemmel, önfeláldozással, önzéssel, önzetlenséggel. Alighanem EZ adja legfőbb értékét és sikerét, amihez izgalmas jelenetek és különleges karakterisztika társul. A központi figurák jól kidolgozottak, megismerjük múltjukat, jellemüket, motivációikat. Kapunk némi humort és rengeteg drámát, illetve elgondolkodni valót is.

Elgondolkodtató űrdráma

Az Utazók egy többrétegű, komplex film, mely akárhányszor újranézhető (bár elsőre "üt" nagyot). Célközönsége nem a tizen-, huszonéves korosztály, sokkal inkább a már házasságban vagy hosszabb párkapcsolatban élő harmincasok, negyvenesek. A sztori megtekintése után ők azok, akik elgondolkodnak: "én is a magam Avalon űrhajóján élek rossz vagy jó kapcsolatba "zárva"?" Magam is elgondolkodtam saját házasságomon, majd 4 évre rá elváltam (mondjuk nem kimondottan a film miatt :)). Ez a történet nem sci-fi, hanem dráma két ember szerelméről és az önzés, illetve önzetlenség erejéről. A további karakterek is különlegesek: például a bárban dolgozó, emberszerű droid, Arthur (Michael Sheen), ki önmagában is számtalan kérdést vet fel az emberi érzéseket felfogni képes mesterséges intelligenciáról. Aztán ott van a fedélzetmester, Gus Mancuso (Laurence Fishburne), aki szintén képes az önfeláldozásra. Ami a látványvilágot illeti: láthatunk csodálatos képeket az űrből és egy lenyűgöző "űrsétát" a csillagok között.

Erre a filmre is a "lenyűgöző" a legjobb szó, annyira erős filmélményt ad számunkra. Egyik nagy kedvencem, és az elmúlt évek egyik legszínvonalasabb alkotása. Értékelésem legalább 90%, kevés hibát találtam benne. Kiemelkedő a script, a rendezés (Morten Tyldum munkája) és a két főszereplő, Jennifer Lawrence, illetve Chris Pratt alakítása. Még biztosan sokszor megnézem, és erre biztatok mindenkit, főleg azokat, akik fogékonyak a nagy ívű drámákra és képesek szembenézni kényelmetlen morális kérdésekkel is.

82 Utazók  (2016)

dráma | romantikus | sci-fi | thriller

A Passengers története szerint egy utasszállító űrhajó egy távoli bolygó felé tart több ezer emberrel a fedélzetén. Az egyik hálókamra meghibásodása miatt egy férfi (Chris... több»

10