2022.02.24 14:25 Kóborló Olvasottság: <100x
1

Egy szórakoztató b-filmes sci-fi horror, a 90-es évek videokazettás felhozatalából

Régóta tervezgettem már ennek a filmnek a megnézését (ráadásul volt egy olyan gondolatom is a filmmel kapcsolatban, hogy valamikor még a 90-es évek közepe során, amikor megjelent eme produkció idehaza videokazettán, azt gondoltam, hogy volt már szerencsém hozzá, de rá kellet jönnöm, hogy tévedtem ezzel kapcsolatban, merthogy akkor szinte biztos, hogy megmaradt volna az emlékeimben, hisz a film tartalmaz számos igencsak emlékezetes pillanatot). Na de nézzük hogy milyen is lett a film.

Mindig rajongtam a poszt apokaliptikus sci-fi horrorfilmekért, függetlenül attól, hogy mikor készítették őket. Ezt a rajongásomat soha nem befolyásolta az a tény, hogy nagy költségvetésű szuperprodukciónak szánták, vagy csupán egy kis költségvetésű, egyből videokazettás megjelenítés volt a cél, én mindig érdeklődve tekintettem eme filmekre. Nos jelen filmünk esetében, egyértelműen a b-filmes, alacsony költségvetés a domináns, de ez semmikép ne vegye el senkinek a kedvét a film megtekintésétől (főleg ha vevő az illető, a 80-as és a 90-es évek e stílusú filmes felhozatalára) merthogy egy kimondottan szórakoztató produkcióhoz lesz itt szerencséje.

Egy szórakoztató b-filmes sci-fi horror, a 90-es évek videokazettás felhozatalából

Soha nem voltam nagy rajongója Bruce Campbell színésznek, de ettől teljesen függetlenül, megértem azokat az embereket, akik rajongnak érte. Én valahogy úgy vagyok vele, hogy mivel néha már szinte túlzásokba szokott esni, a színészi ripacskodás terén, ezért nekem mindig kellett egy bizonyos hangulat ahhoz, hogy élvezhessem azt a fajta színészi alakítást, amit ő képvisel. Ha ez a hangulat megvan, akkor szinte biztos hogy jól fogok szórakozni az adott filmjénél. Nos ebben a filmjében, sokkal kevésbé éreztem ezt, de ettől függetlenül azért hozza azt a fajta figurát, amit már sokszor láthattunk tőle. Campbell mellett érdemes még a többi színészi alakítást is megemlíteni, főleg Angus Scrimm-ét (1926-2016) aki itt is az ügyeletes gonosz szerepében tetszeleg és ismételten egész jól.

Maga a film története is rendkívül szórakoztató és kimondottan sokrétegű. Bőven megtalálhatóak a horror elemek is benne, vérengzés és sok esetben meglepő brutalitás is, de mégis talán a legfőbb erénye, hogy kellően beteges atmoszférával rendelkezik. Viszont a vérengzést, sok esetben tompítják a filmben a megvilágításokkal. Mivel a filmet a 90-es évek legelején készítették, így a számítógépes effektek mára már igencsak ideje múltak benne, viszont a maszkok terén, szépen kitettek a készítők magukért. Összegezve, elsősorban azok számára lesz szórakoztató filmélmény, akik szeretnek nosztalgiázni a 80-as, 90-es évek b-filmes felhozatalából.

horror | sci-fi | thriller

A nukleáris katasztrófa után föld alatt élő, komputerizált álmokkal kiszolgált társadalomban egy nő fellázad a poszt-apokaliptikus világ fennálló állapota ellen, melyben... több»

1