2022.03.11 15:55 Gyorvik Olvasottság: 330x
1

Boncolgatni a tényeket?

A műfajában egészen utánozhatatlan érzelemvilágú darab; elképesztő filmes élményt nyújt, a misztikus thriller műfajában példaértékű.

Nagyon sajátos atmoszférával rendelkezik, ikonikus zenéje még Mike Oldfield-et is megihlette – még andalítóbb – és a misztikus légkörnek a felhangját tökéletesen aláfesti. Az legendás mottó (majdnem minden epizód főcíme végén látható) a történetfolyam úgymond prológusa sokan nem tudják, a nyomozópáros egyik tagjának, Scully-nak (Gillian Anderson) a szavai Moulder ügynökhöz (David Duchovny). Nem kevésbé rejtjelezett mondat, mint egy jelenségek könyvbeli strófa, vagy egy megfejtett hieroglifa. Ennek a hatalmas mélységeket sejtető sornak később az egyes epizódok folyamatosan szolgáltatják a háttértartalmát és kétséget nem hagynak afelől, hogy nem felszínes csevegésről van szó. Hasonlóképpen a ’hinni akarok’ egy mantrává vált, s alighanem a 70-es 80-as évek összeesküvésektől hemzsegő paranoid légkörében gyökerezett (Watergate-botrány).

Boncolgatni a tényeket?

Az epikus művet első körben néhány részesre tervezték. Aztán a fogadtatás mindent felülmúló volt, és a készítők is megtalálták benne az esszenciát. Mint egy éppen ki nem mondott gondolat, ami Chris Carter tollából szökött szárnyba. Így – nem éppen a legkommerszebb darabok listáját gyarapítva – a valaha volt egyik legsikeresebb televíziós darabjává nőtte ki magát. A kiismerhetetlen és kényes ízlésű Hollywood Foreign Press Association is számos alkalommal a legjobbnak ítélte dráma kategóriában. Nos valóban kissé outsidernek tűnt a 90-es évek elején – s egy eléggé kommersz miliőben, tehát joggal kétkedtek a sikerében. A figyelemreméltó Millennium c. néhány évados produkció egyébként szintén hasonló témakörben köti le a néző figyelmét, de az összeesküvések témáját nem boncolgatta.

Ezzel ellentétben az X-akták felütése már eleve egy akkoriban még meghökkentőnek számító, a köznyelvben nem igazán mindannapos jelenség. A földönkívüli intelligencia és az ember találkozása persze már volt tematikája nem kisebb hollywood-i produkciónak, mint Spielberg Harmadik típusú találkozások c. epigrammájának. Az emberrablás mindazonáltal mindenképp egy új aspektus. Jóllehet Mouldernek épp ezen állandóan vele élő szorongató emlék tudatában telnek az szövetségi nyomozóiroda alagsorában mindennapjai. Felettesei mégis ráróják a feladatot, hogy a lezáratlan ügyek aktáinak misztikus részleteire fényt derítsen. Kissé furcsa, de a paradoxon feloldására később a mű választ ad. Annak érdekében, hogy a lebilincselő nyomozómunka ne csupán a paranormális jegyében teljen, az orvosiról (és az fbi akadémiáról) frissen kikerült Scully-t szerződtetik társául a nyomozózseninek.

Az epizódok észrevehetően ennek megfelelően két elkülöníthető tematikára tagolódnak. Az egyik a – már a főcímben is látható „a kormány tagadja” mottó jegyében születő – összeesküvés felfedésének jegyében telik. A másik halmazban szintén a főcímben megsejthető, talányosan elmosódó ’paranormális tevékenység’ témaköréből merítenek a készítők, valami egészen elképesztő változatossággal. Gyakorlatilag szinte az összes elképzelhető mondavilágbeli és lejegyzett természetfeletti jelenséget megkísérli górcső alá venni, kellőképpen finom dramaturgiai hatásfokkal.

Moulder lényegében ezen paranormális dimenzió szülötte, nagy valószínűséggel ezért is annyira frappáns nyomozó. Szkeptikus partnere bár a tisztelet maximális odaadásával, mégis a materialista szemlélet nézőpontjából van jelen. Nem mondhatni azonban, hogy kettejük kezdeti szemléletbeni ellentéte túl sokáig megmarad. Scully tudata kisgyermek módjára nyílik ki az ismeretlen valóságok felé, olyannyira hogy a sorozat végére már az X-akták protagonistájává válik.

Több kritikus szerint a sorozat legjobb évada maga az első, mely egyben a legfurcsább is. A harmadik évad számos olyan elemet vezet be, amely sok mögöttes információt világít meg és egészen a széria végéig Ariadné fonálként vezeti a nézőt. A dupla részek általában hangsúlyos, és a megoldás vagy végkifejlet szempontjából nélkülözhetetlen tényeket boncolgatnak – ezeket érdemes követni.

89 X-akták  (1993)

dráma | krimi | misztikus | sci-fi | thriller

Fox Mulder és Dana Scully egymás ellentétei, azonban összeköti őket a munkájuk. Együtt dolgoznak az FBI rejtélyes, megoldatlan ügyein, melyek többsége paranormális... több»

1