2022.03.21 17:58 Kóborló Olvasottság: 128x
2

Horrorfilmet tévéfilmre csakis így

Elég régóta szerepelt már ez a film a megnézendő filmjeim listáján ahhoz, hogy a napokban pótoljam ezt a fajta elmaradásomat. Nos, elöljáróban csupán annyit tudtam eme filmről, hogy kezdetben mozifilmként tekintettek rá a készítői, végül pedig csupán a CBS tévétársaság filmkínálatai közé került, és hogy végül mozikban sehol sem lett bemutatva.

Valahogy számomra mindig volt egyfajta bája azon horrorfilmeknek, amiket a 70-es és a 80-as évek tévéfilmjeire készítettek (vagy végül csak ott kötöttek ki valamilyen oknál fogva). Úgy gondolom, hogy ez a fajta horrorfilmes báj nálam kissé hasonlít azon alkotásokra, amiket a 80-as és a korai 90-es években egyből videokazettára készítettek. Tehát elöljáróban soha nem ítélem el ezen alkotásokat, amiket hol tévéfilmes vagy csupán videokazettás megjelenítést kaptak. Azt persze egyből tényként kezelem ezen alkotásoknál, hogy az alacsony költségvetés miatt egyfajta kisebb hátrányból indulnak a mozifilmes változataihoz képest, de ettől lehet még az adott film szórakoztató és élvezhető. Nos, jelen film esetében is teljes mértékben igazak ezen felvetések.

Horrorfilmet tévéfilmre csakis így

A film készítőinek sikerült kimondottan jól ellensúlyozniuk az alacsony költségvetést itt, olyan dolgokkal, amik a film előnyeire váltak. Ilyenek például a rendkívül jó színészi alakítások. Nem tudnék nagyon kiemelni egy adott színészt ebből a filmből, merthogy ténylegesen az összes színész kimondottan jól teljesíti a rábízott karaktereket. Az is kimondottan tetszett a filmbéli karaktereknél, hogy egyértelműen felfedezhető a legtöbbjüknél egyfajta karakterfejlődés, avagy karakterdráma, ami miatt még emberibbé váltak számomra.

A film egy másik hatalmas nagy előnye az atmoszféra megteremtése. Nem mondanám elsősorban félelmetesnek, sokkal inkább egyfajta baljós, és néhol már-már a misztikum határát is eléri, tehát igencsak tetszetősre sikeredett. Az atmoszférájára még kimondottan erős hatással volt a filmbéli paranoia megjelenítése, illetve annak használata és fokozása. Az első apró repedéseket a film minőségében a forgatókönyvében találtam meg, merthogy való igaz, hogy egészen jó munkát végeztek a film forgatókönyvírói a történet befejezéséig, de a legvégére mégis meghoztak egy olyan döntést, ami előtt egy kissé pislogtam, merthogy valahogy kimondottan oda nem illőnek éreztem. Egy másik apróbb negatívuma a filmnek a lassú cselekményvezetése. Tulajdonképpen a lassú cselekményvezetése miatt éreztem azt a filmben, hogy kimondottan jól sikerült a paranoia megteremtése az adott produkciónál, de valahogy jobban állt volna neki, ha a készítők megpróbáltak volna e téren valami köztes megoldást találni.

Mindent egybevéve számomra egy kimondottan erős alkotás megítélését keltette eme korai tévéhorror. Bár minden tévére készített horrorfilm ezt a minőséget képviselné.

horror

Egy jámbor értelmi fogyatékos férfi madárijesztőnek álcázva magát próbál elrejtezni az emberek elől. Négy férfi azonban meggyilkolja, mert tévesen azt hiszik, hogy ő a... több»

2