2022.03.22 11:43 Artemisia Olvasottság: 1545x
8

Egy háború margójára

A Netflix Noomi Rapace nevével fémjelzett háborús thrillere rémisztő jövőképet fest: egy totális pusztítást végző háború, talán egy esetleges 3. világháború végnapjaiban járunk; a homályba burkolózó agresszor nyerésre áll, az utolsó szalmaszálat pedig egy mindössze hat főből álló kis csoport jelenti, akiknek jobb híján korcsolyákon kell átkelniük a fagyos szigetvilágon, ellenséges vonalak mögött, és célba juttatniuk egy, az egész háború kimenetelét megváltoztatható csomagot. A nyomasztó cselekményhez erős, fojtogató atmoszféra társul: Adam Berg rendező brutálisan nyers, és képekkel, kendőzetlenül beszél a háború meztelen valóságáról: szétszakított családok, a túlélésért küzdő civilek, porig rombolt városok, bombázások, éhezés, vérontás és halál ameddig a szem ellát. Ezt a hatást pedig a kietlen, sötét jégmezőn az öngyilkosságba menetelő, illetve korcsolyázó katonák reményvesztett helyzetével fokozza. Stilisztikáját és üzenetét tekintve profi munka A fekete rák hadművelet. Velős mondanivalója a háború könyörtelenségéről ma nem is lehetne aktuálisabb, hangulata egyedi és realisztikus, operatőri munkája nagyszerű, még úgy is gyönyörű beállításokat láthatunk, hogy a cselekmény tetemes hányada éjszaka játszódik.

Bár összességében jó film, sajnos hibái is vannak. A film első harmada éppen azért működik olyan jól, mert földhözragadt, hiteles és nemcsak a történéseivel akar hatni, hanem próbálja bevonni a nézőt, próbál háttérrel, hangulattal, képekkel mesélni, elgondolkodtatni. A történet vége felé azonban egy fordulattal igyekszik stílust váltani és egy cselekményes, világmegmentős sztorit kreálni belőle. Ilyen minősítésben pedig már korántsem működik olyan jól a film.

Egy háború margójára

A másik gyenge pontja a karakterábrázolása. Noomi Rapace nevét hallva magától értetődő volt, hogy nagyrészt ő fogja a vállán vinni a filmet, amit meg is tesz. De a színésznő természetes tehetségén és azon a minőségen kívül, amit képviselni szokott, elég vékonyra írták a karakterét. Mindenre elszánt édesanya; jól áll neki ez a szerep, de többet nem is tudunk meg a karakteréről.

A többi színész, illetve karakter pedig olyan kevés szót kap, hogy alig-alig érdemelnek említést.

Viszont A fekete rák hadművelet egy olyan filmélmény, ami a kisebb-nagyobb hibái ellenére is erőteljes hatást tud kifejteni, és amit éppen ezért kár lenne kihagyni.

akció | kaland | thriller

Egy posztapokaliptikus világban hat katonának egy titkos küldetés során egy csomagot kell átjuttatnia egy fagyos és kegyetlen szigetvilágon. több»

8