2022.04.07 22:59 Kóborló Olvasottság: 143x
2

A Vico filmjei az Ön kedvenc filmjei - A rovar

Fiatalkorom nagy filmes élményei közé tartoztak az úgynevezett sárga videokazetták (amik közt azért nagy ritkán még megtalálhatóak voltak a zöld kazetták is), ezek voltak a Vico filmjei. Amit a szlogenje alapján a legtöbben úgy ismertek, hogy: az Ön kedvenc filmjei. Tényleg rengeteg kultikusnak mondható filmet hozott el kis hazánkba eme kiadó, persze voltak olyan kiadások is, amikhez anno annak idején, nem volt szerencsém, és a jelen lévő film is ezek közé tartozott. Így hát gondoltam, nosztalgiázok egy nagyot, és így került a napokban a nézőterembe A rovar című alkotás.

A film eredeti angol címét, ami a Blue Monkey volt, jómagam nem nagyon tudom hova tenni, viszont megjelent az Insect címen is ez a film, így a magyar címválasztása, A rovar, már teljesen rendben volt. Na de nézzük a filmet.

A Vico filmjei az Ön kedvenc filmjei - A rovar

A film történetéről szinte süt a 80-as évek tipikus B kategóriás filmgyártása, de hát ez nem nagy gond számomra, hisz temérdek ehhez hasonló filmhez volt szerencsém fiatalkoromban. Így engem személy szerint nem nagyon botránkoztat meg az a temérdek ostobaság, amit itt összehoztak történet gyanánt. Írom mindezt úgy, hogy azok számára, akik nem a VHS-aranykorszakában nőttek fel, minden bizonnyal szinte az értékelhetetlen kategóriájába sorolnák eme film történetét. Megértem őket, de a 80-as években ilyen és ehhez hasonló minőséget képviseltek a B kategóriás filmek. Sokaknak ez már akár a trash kategóriába eshet, de engem elvarázsolt a nosztalgiafaktora. Tehát a film története olyan, amilyen. A színészi alakítások tényleg kritikán aluliak, talán ez volt az, amivel jóval kevésbé tudtam megbékélni, mint a fentebb megemlített bugyuta történetével. Merthogy nem elég az, hogy szinte az összes karakter kimondottan bénára lett megalkotva, de sajnos sok esetben még ezeket a karaktereket túlontúl túl is játszották az adott színészek. Emiatt pedig tényleg nehéz elviselni azt a dolgot a film alatt, amit színészi alakításoknak gondoltak a szereplők.

Na de ne feledjük el, hogy A rovar című alkotás egy szörnyfilm benyomását szerette volna kelteni a nézőjében, és hogy ez mennyire is sikeredett, hát finoman szólva is elég kétes megítélésű e téren. Merthogy az alacsony költségvetés miatt, és mivel hogy a számítógépes technikák ekkor még babacipőben topogtak, elég gyengére sikeredtek. Bár talán még meg lehet barátkozni azzal, hogy a filmbéli óriásrovarunk úgy néz ki, ahogy, sajnos sok esetben a kamerabeállítások veszik igazán ki az élét ennek a dolognak. Illetve engem személy szerint kimondottan zavart még az is a filmben, hogy kimondottan vérszegény lett a kivitelezés, pedig mint oly sok filmnél, itt is meglett volna a lehetőség arra, hogy kissé véresebbre vegyék az elhalálozásokat. Tulajdonképpen sajnos a film hangulata sem lett az igazi, hisz kimondottan lassan haladnak előre a filmbéli események, és eme eseményeket egy percre sem nevezném félelmetesnek.

Összegezve, A rovar egy kimondottan rossz film lenne, ami miatt némiképp felértékelem, az tényleg csak a nosztalgiafaktora lenne számomra.

46 A rovar  (1987)

horror

A Blue Monkey című horror egy üvegházban dolgozó férfiről szól, akit megmar egy egzotikus rovar, melynek következtében kórházba kerül. A sebből később egy hernyó mászik ki,... több»

2