2022.04.23 08:18 Eastern79 Olvasottság: 358x
0

Így kell filmet csinálni

Dan Kwan és Daniel Sheinert rendező-forgatókönyvíró páros második nagyjátékfilmje nem alaptalanul aratott osztatlan sikert a tengerentúli kritikusok körében. Olyan audiovizuális élményt nyújt, amit garantáltan soha, de soha nem fogsz elfelejteni.

Multiverzumokról így még egészen biztosan nem meséltek soha. Az első percétől az utolsóig egy őrületes utazás ahogy Evelyn (a zseniális Michelle Yeoh), egyik pillanatról a másikra a világok megmentőjévé válik. A rendezőpáros elképesztően kreatív ötleteitől szinte lejön a vászonról a film. Minden másodperce élmény, vibrál, él, lüktet. Másodpercenként vált univerzumot, stílust és a szürrealitás sem áll távol tőle, de hát a végtelen multiverzumban minden lehetséges, és éppen ezért semmi sem számít. Így lehet két jókora műp*nisz, vagy egy kiskutya halálos fegyver, egy óriási sütiből a fekete lyuknál is veszélyesebb valami. Akár az is megtörténhet, hogy az egyik ilyen világban az ujjaink helyén jókora virsliket találunk. Talán a film egyik legjobb ötlete, hogy a hőseinknek valami szokatlant kell tennie ahhoz, hogy univerzumot váltsanak, így aztán a mozi tényleg tobzódik a betegebbnél betegebb ötletekben, amit a zseniális zenei aláfestés tesz teljessé. Az egyik percben olyan mélyen megérint, hogy a könnyeiddel küzdesz, a következő pillanatban pedig már egy hongkongi akciófilmet nézel, aztán hirtelen sci-fit, majd egy szürreális performance-t. Az egyik pillanatban megnevettet, hogy az azt követőben pedig még a lélegzeted is elálljon.

Így kell filmet csinálni

Külön örülök, hogy a főszerepet Michelle Yeoh kapta. Végre a tehetségéhez méltó szerepben tündököl a fantasztikus harcművész. Minden porcikájából sugárzik, mennyire élvezte ezt az egészet, Jamie Lee Curtis nemkülönben. Az ő alakítása szintén megér egy misét.

Gyanús, hogy kultfilm született, és még azt is meg merem kockáztatni, hogy stílusával legalább akkora mérföldkő lesz a filmtörténelemben mint annak idején a Mátrix.

Kihagyhatatlan, zseniális, briliáns.

akció | fantasy | kaland | sci-fi | vígjáték

Borzalmas fenyegetés készül eltörölni az összes, létező univerzumot. Látszólag semmi remény arra, hogy bárki is megmeneküljön, de talán még nincs minden veszve. A létet... több»

0