2022.04.30 16:14 Interfectorem Sabnock Olvasottság: <100x
1

Giuliano Biagetti,

a forgatókönyvíró Edgar Mills.

Sokáig folyt a vita anno a film körül, hogy thriller-e vagy giallo?

A döntés nem az enyém, én csak azt mondhatom, hogy sok elemet kiemelt, és használt a rendező mind a kettőből.

Benne vannak a gyönyörű nők, a gyilkosságok, az erotika, a véres jelenetek, de mégsem csak ennyi. Valahogy árnyaltabb és finomabb, mint a kőkemény giallo-műveknél.

Azt látjuk, hogy három elbűvölő nő, egy falatnyi bikiniben játssza végig a filmet. Biagetti zseniálisan emeli a feszültség szintjét, ahogyan haladunk előre az időben. Fabrizio, a szexista és kissé mogorva macsó fotós, akinek a nyafogását hallgathatjuk, hogy egy szigeten ragadt három nővel (de milyenekkel, atyaég!), mi lesz most?

Idiótának nevezi őket, állandóan kötekedik és hergeli őket, arra célozva, hogy ő sorozatgyilkos, amitől furcsa színezetet kap a mozi. Ki is Fabrizo valójában?

Végül is kik a Fabriziók, amire Giuliano Biagetti választ keres?

A rendező próbál a társadalom ürességére, önsajnálatára célozni (1969-ben!), és erős kontrasztot állít a főszereplők közé.

Nézzük meg, miről is szól maga a film.

Fabrizio (Umberto Orsini), egy távoli helyre utazik szeretőjével (aki mint modell, neki dolgozik), Margheritával (Shoshana Cohen), a gyönyörű, szőke feleségével, Annával (Beba Loncar), és annak bájos kishúgával, Valeriával (Haydee Politoff). Fabrizio csendes helyen akar dolgozni, ahol senki nem zavarja őket. Az utazás közben hallják a hajó rádióján, hogy egy szökött rab bujkál a szigeten, és meggyilkolt egy rendőrt.

Elérik a szigetet, de a motor leáll, kifogy a benzin. Fabrizio hisztizik és nyafog, de szerencséjükre arra jön egy motorcsónak, rajta egy vonzó nővel (Antonietta Florito), és Fabrizio kapva kap az alkalmon, elmegy a nővel, hogy benzint szerezzenek.

Hölgyeink egyedül maradnak a szigeten. Napoznak, fürdenek, majd felfedezik a szigetet, ám ekkor Margherita találkozik egy férfival, Marcóval (Corrado Pani), aki azt állítja hogy költő, de a két másik nő egyből gyanakodni kezd.

Berto Pisani zenéje eközben szinte beleolvad a szívünkbe és a lelkünkbe.

Na, de nézzük tovább!

Hamarosan egy hullát is partra vet a víz,

és nemsokára meghal az egyik nő is.

Mi az indíték, és miért történik a gyilkosság? A nőgyűlölet talán, vagy valami más? A film rejtélyes, izgalmas, és mégis lebilincselő tempóban halad. Nem olyan véres, inkább gondolati síkon küld pusztító üzenetet.

Emberek, hé!

Ébresztő! Rossz irányba haladunk! Sajnos azóta is.

Érdemes megnézni a filmet, nekem kifejezetten tetszett.

Egy kis víz, és zellerchips.

Ételből ez jutott.

1