2022.05.02 16:08 Kóborló Olvasottság: 1028x
4

Veszélyes aggastyánok

Pár héttel ezelőtt szinte mindenki Ti West új horrorfilmjéről beszélt, név szerint az X című alkotásáról. Be kell hogy valljam, az én kíváncsiságomat is kellőképpen felkeltette a film és azt kell, hogy írjam, valóban egy jól sikerült horrorfilmet üdvözölhetünk benne. Egyes ismerőseim már-már odáig mentek, hogy 2022. áprilisában, egyértelműen kijelentették, hogy ez volt az év legjobb horrorfilmje. .

Jómagam semmiképp nem mernék efféle kijelentéseket tenni, főleg nem úgy, hogy az év kétharmada még hátravan. Ez a film is a radar alatt érkezett meg. Sajnos hozzánk egyből a VOD-csatornákra és a mozis bemutatását még csak meg sem fontolták idehaza. Na, de nézzük, hogy mennyire szolgált rá eme film, az őt dicsőítő véleményekre.

Veszélyes aggastyánok

Maga a film műfaj választása nálam egyértelműen piros pont, hisz közel állnak a szívemhez a slasher horrorfilmek. Mondjuk jómagam is osztom a horrorrajongók azon véleményét, hogy a slasher, mint műfaj valójában a 70-es és a 80-as években élte az igazi fénykorát. Felsorolni sem lehet azt, hogy abban az időszakban mennyi korszakalkotó klasszikus született meg. Persze a 2000-es évek után is készültek még egészen kellemes slasher horrorfilmek. A készítők rájöttek, hogy ha ebben a műfajban szándékoznak filmet készíteni, akkor sokkal jobban járnak azzal, ha a film történetét abba az időszakba helyezik át, amikor tombolt a slasher-láz. Ezt szerencsére itt is megkapjuk, hisz a film története egészen az 1979-es évig repíti vissza a nézőt. Végre kapunk valami mást, valami nem túl gyakorit, de még így is tudják teljesíteni azt, hogy teljes mértékben működőképes legyen. Sok helyen olvastam, hogy a film első fele kimondottan lassú. Ezt nagyrészt nem tagadom, mert valóban elég lassan csordogál el az első 50 perc a filmből, de egyáltalán nem eseménytelenül. Itt ismerhetjük meg a film történetét. Igen-igen, van története! Amit a legtöbbször fel szoktak róni a slasher horrorfilmeknek, hogy szinte mindegyik egy kaptafára készül, a történetét általában pár oldalon össze lehetne foglalni. Na, itt nem ez a helyzet, hisz egy szépen kidolgozott történetet kapunk, ami ráadásul egyáltalán nincs az unalomig alkalmazva a horrorfilmek esetében. Tehát, a történet szempontjából is elég erősnek írnám le a filmet, ismételten jár a piros pont a készítőknek. További pozitívuma még a filmnek, hogy kimondottan jók a vágások benne, a kameraállítások is dicsérendők. A zenei betétek is mind-mind rendben voltak. Kreativitás terén is volt bőven spiritusz a filmben, és ez a kivitelezésen is szépen meglátszott.

Két dolog hiánya miatt nem tudom tökéletes horrorfilmként kezelni az X című alkotást. A film karakterei hiába voltak jól kitalálva, valahogy egyáltalán nem tudtam egy pozitív karaktert sem felfedezni eme filmben, ezáltal pedig teljesen rezignáltan vettem tudomásul a karakterek elhalálozását a film alatt. A másik apróbb gondom a filmmel kapcsolatban a feszültség adagolása volt, merthogy az én szerény véleményem szerint eme alkotás, számos helyen izgalmas, még akár meglepő is, de messze nem félelmetes.

Mindent egybevetve, egyértelműen egy erős alkotás lett az X című film, de messze nem kiváló, és egyáltalán nem hibátlan horrorfilm, de még így is egy üde színfoltja a slasher műfajnak.

72 X  (2022)

dráma | horror | misztikus | thriller

Egy filmes stáb egy eldugott texasi tanyára érkezik egy, hogy egy felnőttfilmet forgasson. A házigazdák, egy visszahúzódó idős házaspár, különös érdeklődést tanúsítanak... több»

4