2022.05.02 16:34 Rajnai Erik Olvasottság: 1023x
2

Vár rád Arrakis

Ha valaki ma azt mondja, hogy sci-fi, mindenki a Star Wars-filmekre gondol elsőre. Az a világ, amit George Lucas felépített, az évek során bővülő és mélyülő filmek, rajzfilmek, könyvek, játékok olyan történeteket, bolygókat és karaktereket mutatnak be, amelyekkel könnyű azonosulni (immár 44 éve). Ez azonban nem az jelenti, hogy ez a trón megingathatatlan, hiszen, ha eltekintünk a sci-fi világtól, az erőtől, a fajoktól, akkor megkapjuk a már százszor látott jó és gonosz harcát.

Történetünk 10191-ben kezdődik, amikor Imperium uralkodója a Harkonnen-Háztól elveszi az Arrakis bolygó irányítását, és az Atreides-Ház kapja meg a jogot és feladatot arra, hogy az ott található, felbecsülhetetlen értékkel bíró fűszert kinyerje a birodalom számára. Azonban ez a sivatagos bolygó számtalan veszélyt rejteget, az ottani őslakosoktól, az embertelen hőségen át, az ott élő 400 méteres homokférgekig. Ugyanakkor egy ilyen hatalom megszerzése politikai fenyegetést is hordoz. Ezt az intergalaktikus Trónok harca helyzetet még nehezíti egy jóslat, ami e világ megmentőjének eljövetelét jelzi. Minden azon múlik, hogy Paul, az Atreides-család jövője fel tud-e nőni ahhoz a feladathoz, hogy a galaxis vezetője legyen.

Vár rád Arrakis

Mitől is több a Dűne napjaink többi filmjénél?

Ma már egy filmre azt mondani, hogy látványos, nem jelent semmit. Egészen kis költségvetésből is lehet látványos filmet készíteni, ennek okán nem is degradálnám le ezt a mesterművet ilyen szavakkal. Ez a film nagyvászonra született! Amikor néztem, olyan szavak jutottak az eszembe, hogy gigászi, epikus, lehengerlő és magával ragadó. Egy egyszerű táj bemutatása, egy sima repülés, egy robbanás köröket ver minden más filmre, amit eddig láthattunk, és akkor még nem említettem a homokférgeket! A rendező, az elmondása szerint csak e lények kinézetén egy évet gondolkodott azért, hogy azok jelenléte olyan csontig hatoló, és minden kétséget kizáró fenyegetést hordozzanak magukban, ami okán rettegik őket mindazok, akiknek nincsen semmi keresnivalójuk Arrakison. Mindez Hans Zimmer zenéjével megtámogatva már önmagában is kincs. A vizualitás és zene mit sem érne akkor, ha csak a szemünket akarná gyönyörködtetni a rendező. Olyan karaktereket, világot mutatott meg nekünk, amire minden sci-fi rajongó vágyik.

Ebben a filmben nincsen üresjárat, fölösleges, oda nem illő humorizálás, idétlen lények. Ez az, ami miatt még inkább érződik, mennyivel többé válhat majd ez a világ, mint a messzi-messzi galaxis. Ami nagyon tetszett, hogy nincsen benne politikai korrektség. Rasszizmus elleni tüntetőleges karakterek, szexualitás, feminizmus. Minden a történetnek van alárendelve.

A karakterek megformálására Villeneuve olyan színészeket választott, mint Jason Momoa, Oscar Isaac, Josh Brolin, Zendaya, és Timothée Chalamet. Timothée játékára kifejezetten kíváncsi voltam, hiszen az V. Henrik című drámában nyújtott alakítása nagyon meggyőző volt számomra. Az ő hőssé válása nem a megszokott ívet követi. Az elhivatottság kezdetektől benne van, és bár még fiatal, és nem annyira tapasztalt, minden döntését átgondolja, mint egy valódi vezető. Útja még sokáig tart, kíváncsian várom, milyen emberré válik a történet végeztével. A főszereplő mellett, mindenki más hozta, amit a karaktere megkívánt. Talán Zendaya karaktere az, akitől az ember többet várt az előzetesek láttán. Csalódásra semmi ok, remélhetőleg a második felvonás ki fogja bontakoztatni. Amikor a történetet tovább viszik, akkor egy olyan univerzum épülhet ki, ami a Star Wars vetélytársa lehet.

Mindenkinek ajánlom, aki egy igényes, lebilincselő és tökéletesen megkomponált filmet szeretne megnézni. Mert ez az a mű, amire megérte sokat várni, és megér minden forintot. És amíg a második részre várunk, kezünkbe vehetjük Frank Herbert papírra vetett Dűne-sorozatát.

83 Dűne  (2021)

akció | dráma | kaland | sci-fi

Paul Atreides (Timothée Chalamet) egy zseniális és tehetséges fiatal férfi, aki hatalmas tettek véghez vitelére hivatott. Paulnak el kell utaznia az univerzum legveszélyesebb... több»

2