2022.05.17 18:51 Artemisia Olvasottság: 529x
7

Ki tette?

A Tőrbe ejtve minden szempontból hiánypótló csemege. Ízig-vérig klasszikus krimi, az Agatha Christie regényekből jól ismert whodunit stíluselemeket (mint az ódon helyszín, az egyre helyre verbuvált potenciális elkövetők, a csavaros észjárású detektív, az elejetett nyomok és persze a jól felépített, tekervényes rejtvény, ami megfejtésre vár) modernekkel kombinálja. Ilyen például a könnyedebb, humoros hangvétel, a folyamatos önreflexió és a szolid paródia.

Johnson komplex és intelligens sztorit épített fel, ami igényel némi agytornát, viszont úgy tud komoly és érdekfeszítő lenni, hogy az nem megy a szórakoztatás rovására. A nézőt bevonja a nyomozásba, játszik a narratívával, így hol információtöbbletet kapunk a szereplőkkel szemben, hol pedig a csavarokkal és meglepetésekkel szolgál. A történetvezetés van annyira kidolgozott és átgondolt, hogy a 2 órát is meghaladó játékidőt elbírja. Nem bonyolítja magát jobban a kelleténél, így átlátható, könnyen érthető. Nem egy száraz nyomozást látunk. Egy-egy jól elhelyezett poén, popkult utalást, helyzet- és/vagy jellemkomikum mindig jókor és jó helyen oldja a feszültséget, így egy könnyen fogyasztható, remek hangulatú történet kerekedik ki.

Ki tette?

A sztori és a stílus mellett természetesen a krimi egy karakterközpontú műfaj, így a jól megírt karakterek elengedhetetlenek. Ebben szintén jelesre vizsgázik Rian Johnson filmje, de a stáblistán szereplő nevek láttán nem is várhatnánk mást.

A Sherlock Holmes és Hercule Poirot szerelemgyerekeként sziporkázó Benoit Blanc szerepében Daniel Craig magabiztos, fesztelen és szemtelenül elegáns alakítást nyújt. még úgy is, hogy ilyen jelentős elődök támasztotta elvárasoknak kellett megfelelnie.

A Thrombey család tagjait olyan sztárok személyesítik meg mint Jamie Lee Curtis, Ton Colette, Michael Shannon, Don Johnson vagy Christopher Plummer. Gyakorlatilag minden családtag kap egy érdekes háttér sztorit, egy kedvelhető jellemet, amit nagyon jól bont ki a film első szakasza. A második szakaszban ők sajnos háttérbe szorulnak. A zsúfoltság elkerüléséhez inkább a 3 központi karakterre összpontosít a cselekmény, de azért hiányzik, hogy a befejezéskor a mellékszereplők is megkapják a saját száluk lezárását. Több negatívumot nem igazán lehet felróni a filmek és ez sem ront sokat az élményen.

Daniel Craig detektívje mellett az Ana de Armas által megformát Thrombey alkalmazott, Martha Cabrera az egyik hangsúlyos szereplő. Martha egy tipikus Mary Sue-típusú naiva, megfűszerezve néhány rafináltabb jellemvonással is.

A másik fénypont Chris Evans a léha, kisstílű, minden hájjal megkent Thrombey unoka szerepében. Nagyon furcsa ilyen szerepben látni őt, miután közel 10 évig Amerika dicső kapitányával azonosítottuk a személyét. Nem mintha nem állna jól neki a rosszfiú szerep is, de nagyon szokatlan volt pl. káromkodni hallani. Mindenképp a legjobb választás volt Ransom szerepére, mert ahányszor csak feltűnik, ellopja a show-t mindenki más elől.

A Tőrbe ejtve egy olyan profin összerakott munka, amelyben minden a helyén van és amire már nagy szüksége volt minden krimirajongónak.

dráma | krimi | misztikus | thriller | vígjáték

Rian Johnson a krimi koronázatlan királynőjének stílusát idéző klasszikus bűnügyi filmmel rukkol elő. A főbb szerepekben olyan díjnyertes filmcsillagok remekelnek, mint Daniel... több»

7