2022.06.20 21:15 BRANTON Olvasottság: 457x
3

Az akciófilmek alfája

Michael Mann 1995-ben megalkotta nem csak a saját, de véleményem szerint az akciófilmek egyik, ha nem a legjobb darabját. Egy profi zsaru és egy profi bankrabló ütközete ez, amely számos remek pillanatot okoz. Olyan nagy nevek vannak ebben a filmben, mint Al Pacino, Robert De Niro, Jon Voight, Val Kilmer és a többiek, akikről most nem ejtek szót. Azért is nagyszerű mozi ez, mert nem egyértelműen akciófilm. Szerencsére nem 170 perc lövölde van, hanem két remek, egyedi karakter lelki párharca is. Mann kiválóan játszik a feszültséggel. Mint említettem, nincs 170 perc lövölde, viszont ami van, az szintén a legjobb kategóriába tartozik.

A zenéket, a vágásokat és az operatőri munkát is muszáj megemlítenem, hiszen egyedi hangulatot kölcsönöznek a filmnek. 27 éves a film, de minden téren megállja a helyét a mai napig is. Bizonyítást nyert az a tény, hogy nem kellenek ide CGI-fesztek, sem halomra törni 255 autót, elég a lélektani akció is.

Az akciófilmek alfája

Az egyik kedvenc jelenetem, az ominózus kávézós, amiben ez a két zseni (Pacino, De Niro), odatapasztja a nézőt a televízió elé. Nekik ténylegesen elhiszed, hogy igen, itt van két nagyágyú, akik tisztelik egymást, de ha eljön a pillanat, nem fognak kegyelmezni.

Említettem fentebb a zenét is, sokat hozzátesz a filmhez. Oly szépen, érzékkel van adagolva az a kevés, de feszültséggel teli hanghatás, hogy öröm hallgatni. Nincs itt elsietve semmi, minden kibontakozik úgy, ahogyan kell. Ennyire összeszedett, érett, ám sok szempontból bátor filmet keveset lát az ember. Mann remek rendező, remek forgatókönyvet is írt ehhez a klasszikushoz, remek szakemberekkel dolgozott végig.

Minden egyes nézéssel, egyre több dolgot fedezek fel, és élvezek benne. Megérdemli a szuperlatívuszokat amiket kap ez a mozi, mert tényleg egy nagybetűs filmmel van dolgunk. Nem lehet eleget méltatni, ezt látni kell! Hiányoznak a 80-as és 90-es évek, az akció és maffiafilmek fénykora. Sajnálom, hogy a mai generáció java már nem értékeli megfelelőképp ezeket az alkotásokat. Úgy öregszik, mint a jó bor!

dráma | krimi | thriller

Rendőr és rabló mesteri játszmája. Vincent Hanna, a Los Angeles-i detektív fegyveres rablók után nyomoz. A nyomok Neil McCauley bandájához vezetnek, aki éppen a következő... több»

3