2022.06.21 15:24 BRANTON Olvasottság: 415x
4

A bennünk feszülő ördög

Két Pacino filmről írok (Szemtől szemben, Az ördög ügyvédje), két nap alatt. Ez a két kedvencem alkotásom ettől az úriembertől.

Az ördög ügyvédjét az a Taylor Hackford rendezte, aki egy Oscar-díjas filmrendező, forgatókönyvíró és filmproducer. Nos, nem véletlenül kapta azt a szobrocskát. Egy pazar szakember, akinek a legnagyobb sikere, ez a mozi. Pacino a 90-es években is hozta a jobbnál jobb színészi alakításokat, ebben a filmben sincs ez másképp. Kapunk itt még egy fiatal Keanu Reeves és Charlize Theron párost, akik szintén fantasztikusan játszanak. Történetünkben, Kevin Lomax (Keanu Reeves) sikeres védőügyvéd, aki minden pert megnyer. Megbízható, fiatal, boldog és akaratos szakember. Kiváló párkapcsolatban él az elbűvölő Mary Annel (Charlize Theron), aki szintén boldog életet él. Egy napon viszont egy New York-i cég megbízottja felkeresi, ajánlatot tesz neki. A jogi céget John Milton (Al Pacino) vezeti, aki minél hamarabb a cégben szeretné tudni Lomaxet. A remek lehetőség miatt Lomax csatlakozik a céghez, és innentől kezdődnek a bonyodalmak.

A bennünk feszülő ördög

Remek társadalomkritikai kérdés arról, hogy megéri-e tisztességesnek maradni embertársainkkal. Belső küzdelem önmagunkkal, mely tele van szimbólumokkal. Hol érkezik el az a pont, ahol feleszmélünk, hogy mennyire gonoszak vagyunk? Sokszor lelkiismeretfurdalás nélkül verjük át embertársainkat, kihasználjuk őket, mindezt azért, hogy mi jól érezzük magunkat. Jól is érezzük magunkat, de nem sokáig, és nem mindenki, hiszen valakinél azért még ott van az a bizonyos lelkiismeret, ami meg tud szólalni.

A film, ahogyan azt már írtam, tele van szimbólumokkal, amelyek igencsak okosan vannak megjelenítve. Ugyan vannak konvencionális elemek, amiket már láthattunk más filmekben, ennek ellenére egy egyedi alkotásról beszélhetünk. Hackford színtiszta profizmussal játszik a könnyedség kontra félelemmel. Találkozunk jumpscare-ekkel, amelyek minőségiek, valóban képesek a frászt hozni az emberre. Zseniális monológok Pacinótól, na és azok az ördögi kacajok! Azon ritka filmek egyike, ahol a történet ugyan valamelyest kiszámítható, de nem minden ponton. Kiválóan tartja fent az izgalmat. Műfajilag sem egyértelmű. Alapvetően egy thrillerről van szó, viszont keverednek benne a horrorisztikus, drámai és szatirikus elemek is. Egy film, amelyet mindenkinek látnia kellene legalább egyszer! Mondd, te mit választanál? A karrier a fontosabb, vagy a szeretteid?

dráma | misztikus | szatíra | thriller

Kevin Lomax rendkívüli meggyőzőerejével minden ügyét megnyeri, gyönyörű és bájos felesége van, munkájában és magánéletében is szerencsés. Egy napon szokatlan... több»

4